În perioada 18-19 noiembrie, senatorul Dragoș Popescu, deputata Oana Cambera și fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu au participat la cea de-a treia ediție a Forumului pentru Aer Curat, organizat la Madrid. În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute subiecte privind calitatea aerului înconjurător. Senatorul Dragoș Popescu a transmis pe pagina sa de socializare că pe masa discuției a fost amintită și situația României, care are în prezent o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirile particulelor de poluare și care foarte probabil va fi aspru sancționată pentru lipsa de acțiuni în acest sens.
O altă problemă semnalată de parlamentarul Dragoș Popescu este faptul că România are doar șase puncte de monitorizare a calității aerului, un număr foarte mic comparativ cu ceea ce au multe alte țări din Uniunea Europeană.
,, În perioada 18-19 noiembrie am participat la cea de-a treia ediție a Forumului pentru Aer Curat, la Madrid, alături de colegii mei, Oana Cambera și Octavian Berceanu.
Tema centrală a forumului a fost revizuirea Directivei privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa- 2008/50/CE, care în prezent este în consultare publică.
Deschise de Frans Timmermans, Vice-Președinte Executiv al Comisiei Europene , discuțiile au fost tranșante, punând accent ferm pe problemele de sănătate asociate cu poluarea aerului și acțiunile practice ce trebuie întreprinse pentru un aer mai curat în orașele Europei: Discuția despre calitatea aerului este una personală, este despre ce aer respiră nepoții mei și copiii tăi”, a punctat Timmermans.
La nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 400.000 de decese premature cauzate de factorii de poluare.
Intervenția Directorului General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS a făcut apel la adoptarea în noua Directivă Europeană a noilor linii directoare publicate de OMS privind nivelurile de siguranță ale poluanților, pentru protejarea sănătății umane, descrise în noul ghid al OMS publicat in luna septembrie 2021. Ghebreyesus a punctat necesitatea de a reduce impactul devastator al poluării asupra cetățenilor europeni prin adoptarea unor limite mai scăzute față de directiva în vigoare.
Spania, țara gazdă a Forumului, prin Ministrul pentru Sănătate, Carolina Darias a anunțat un program de măsuri și strategie de țară făcute în colaborare cu Ministerul Mediului spaniol, fiind pentru prima dată când date privind sănătatea publică și datele referitoare la poluare vor sta la baza unui plan național de politici publice.
Datele privind calitatea aerului sunt acum accesibile la nivelul Uniunii Europene prin intermediul noii aplicații European Air Quality Index, lansată în cadrul forumului de către Hans Bruyniunckx, Director Executiv al Agenției Europene de Mediu. Aplicația preia date din rețelele naționale de Monitorizare în timp real și transmite într-un mod prietenos informațiile pentru cetățeni. ?? Din păcate România transmite de la un număr foarte mic de stații, doar 6 puncte de monitorizare, în vreme ce toate celelalte țări au rețelele mult mai vaste⛔️.
? Implicarea cetățenilor în găsirea răspunsurilor la provocările legate de calitatea aerului în mediul urban a fost o altă temă importantă abordată în cadrul forumului. În această privință se recomandă utilizarea senzorilor individuali pentru măsurători într-un număr cât mai mare, a arătat Bruyniunckx, dând exemple o serie de inițiative europene care funcționează atât pentru a pune presiune pe autorități cât și pentru a completa datele generate de rețelele naționale de monitorizare.
În discuția care a abordat accesul la justiție pentru un aer curat a fost amintită și situația României, care are în prezent o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirile particulelor în suspensie PM10 și care, conform lui Daniel CALLEJA CRESPO, Director general al Serviciului Legal al Comisiei Europene, ar trebui să se aștepte la sancțiuni consistente pentru lipsa de acțiune.
Oana Cambera a avut o intervenție în care a punctat problemele cu care se confruntă țara noastră, cum sunt arderile de deșeuri, lipsa datelor privind calitatea aerului și lipsa monitorizării poluanților specifici, care de multe ori afectează întregi comunități și a prezentat proiectul nostru de lege, cu prevederi ce vor ajuta la rezolvarea acestora. Proiectul de modificare a Legii 104/2011 va fi depus zilele acestea în Parlament.
Printre mesajele promovate la Forum și care ar trebui sa aibă un impact semnificativ asupra fiecăruia dintre noi sunt:
Nu putem alege ce respirăm. Oamenii cu standard scăzut de viață sunt printre cei mai afectați.
Tot ceea ce discutăm despre aer curat trebuie privit și abordat la nivel personal;
Cetățenii trebuie să fie parte a rezolvării problemelor
Accesul la aer curat trebuie să fie un drept individual
Știința trebuie folosită pentru a implica cetățenii, care pot împinge mai departe dezbaterea
Senzorii low cost pot îmbunătăți substanțial monitorizarea aerului și pot aduce date valoroase municipalităților.
Totul începe de la viziune, dacă nu ai o viziune despre dezvoltare urbană coerentă, dacă nu ai o coerență a politicilor publice nu poți face nimic. You can forget it!” , a transmis senatorul Dragoș Popescu.