• mie. dec. 4th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Noi măsuri propuse de senatorul Dragoș Popescu pentru îmbunătățirea calității aerului

ByDâmbovițaMedia

oct. 15, 2021

Plecând de la cruntul adevăr că 29.000 de oameni mor anula în România, prematur, din cauza unor boli asociate cu poluarea, parlamentarii USR-PLUS, Dragoș Popescu și Oana Cambera vin cu măsuri practice și aduc la masa dezbaterilor autoritățile publice centrale și locale cu competenţe în domeniu, specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi societăţii civile.

Parlamentarii USR, Oana Cambera şi Dragoş Popescu, au elaborat un pachet de modificări pentru îmbunătăţirea Legii 104/2011 privind calitatea aerului şi au organizat vineri consultări publice cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale cu competenţe în domeniu, specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi societăţii civile.

 

Iniţiativa vine în contextul în care în România mor anual prematur peste 29.000 de oameni din cauza unor boli asociate poluării atmosferice, iar costul social asociat, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, de 1 810 euro în ţară şi 3 004 euro/cap de locuitor în Bucureşti.

„Sunt deputat în Circumscripţia Ilfov şi cele mai frecvente întrebări pe care le primesc au legătură cu calitatea aerului. Nu ştim ce respirăm! De unde este mirosul, care este poluarea reală? Avem date oficiale insuficiente, dificil de accesat, iar informaţiile din reţelele independente nu sunt luate în considerare. România bifează, pe rând, toate punctele negative, iar nevoia de îmbunătăţire a cadrului legal este o certitudine. Ceea ce vă propunem vine în concordanţă nu doar cu problemele identificate şi datele colectate, dar şi cu recomandările europene şi cu Programul de Guvernare asumat, pe care noi, USR, facem tot efortul să-l ducem la îndeplinire. O direcţie importantă este accesul la date deschise din Reţeaua Naţională pentru Monitorizarea Calităţii Aerului, care vor putea fi astfel utilizate în cercetare sau în aplicaţii de informare şi avertizare, precum şi capacitatea Gărzii de Mediu, pe lângă funcţia de inspecţie şi control, de a măsura calitatea aerului, ceea ce va permite o constatare mai rapidă a incidentelor de poluare”, arată Oana Cambera, deputat USR şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

 

Dragoş Popescu, senator USR a declarat: „În urma discuţiilor şi consultărilor a reieşit că este necesară o reorganizare a Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului şi administrării acesteia. Aşa că am definit Sistemului Naţional pentru Calitatea Aerului, un model preluat din alte legislaţii europene şi care promovează deciziile incluzive, cu participarea mediului academic şi a societăţii civile, astfel încât să avem un sistem transparent şi eficient. Tot în acest sens propunem introducerea unei metodologii pentru utilizarea şi montarea senzorilor pentru măsurători informative, pentru că avem deja reţele de senzori cu date importante, care din păcate nu sunt utilizate la adevăratul lor potenţial”.

Octavian Berceanu, George Gârbacea şi specialiştii au salutat iniţiativa, apreciind că aceasta va ajuta la colectarea datelor, dar şi la probarea unor incidente, arătând însă că şi resursa umană este deficitară şi are nevoie de specializare.

Până acum, măsurile pentru reducerea poluării luate de ţara noastră au fost ineficiente, motiv pentru care România a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru depăşirea limitelor pentru PM10 în Bucureşti, iar o altă procedură de infringement este în derulare pe tema depăşirilor înregistrate pentru dioxidul de azot. România are deschise nu mai puţin de 6 proceduri de infringement pe tema calităţii aerului şi poluării.

Aşteptăm opiniile voastre până pe 21 octombrie şi apoi urmează depunerea legii, care sperăm să fie susţinută de cât mai mulţi parlamentari.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *