Astăzi au apărut informații compromițătoare în spațiul public despre premierul României, Nicolae Ciucă, în urma unor investigații făcute de cunoscuta jurnalistă, Emilia Șercan. Aceasta susține că teza de doctorat a prim-ministrului este plagiată. Senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu a reacționat imediat pe pagina sa de Facebook, afirmând printre altele, că România are nevoie urgentă de o regândire radicală în sistemul universitar și să se facă o curățenie serioasă în rândul conducătorilor de doctorate, deoarece, Nicolae Ciucă nu este primul politician ,,demascat”,
Nu în ultimul rând, parlamentarul a vorbit și despre alți politicieni, care au fost prinși că și-au plagiat tezele de doctorat, unii dintre aflându-se în clipa de față chiar în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.
“România educată” sau România impostorilor?
Încă un plagiator demascat: premierul Nicolae Ciucă!
Uneori un singur om poate face diferența. Este și cazul Emiliei Sercan, curajoasa jurnalistă care a dovedit de ceva vreme că România este condusă de plagiatori.
Astăzi aflăm că și teza de doctorat a premierului este plagiată. Pe baza acestei teze Nicolae Ciucă a devenit doctor în Științe militare în anul 2003.
Mai mult, jurnalista susține că lucrarea nu este un produs de cercetare științifică.
“România educată” înseamnă CV-uri exagerate cu facultăți, masterate, doctorate și tot felul de cursuri pretinse a fi făcute de multe ori doar pe hârtie?
Sunt deja foarte mulți politicieni “școliți”, plini de titluri și diplome, ultimul care a plătit cu funcția pentru CV-ul falsificat fiind PNL-istul Florin Roman, pe mâna căruia încăpuse digitalizarea țării. Un precedent creat. Vor urma alte demisii? Mai sunt plagiatori cu funcții de ministru.
Aș greși dacă aș spune acum că Guvernul Ciucă este unul de plagiatori?
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. A omis din CV o informație relevantă : a lucrat ca ofițer de informații la “Doi ș-un sfert”.
Sau dublul academician Sorin Câmpeanu, actual ministru al Educației, aflat la al doilea mandat. Nu am uitat că în 2014, tot ministru fiind, a creat cu dedicație, pentru un alt plagiator notoriu, premierul Victor Ponta, inițiativa legislativă ce permitea renunțarea benevolă la titlul de doctor. Eticheta “dottore” este sinonimă acum cu numele lui Victor Ponta. Iar Sorin Câmpeanu va rămâne în istorie ca ministrul ce a semnat prima retragere de doctorat la cerere.
Ulterior, folosindu-se de ordinul lui Câmpeanu, un alt plagiator, procurorul Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, a câștigat dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor obținut prin fraudă.
Nu pot să nu găsesc și o parte din vină președintelui “României educate” care l-a susținut pe Câmpeanu, considerându-l potrivit, pentru funcția de ministru al Educației și făcându-l responsabil de implementarea mărețului proiect. Un ministru care împiedică pe toate căile ca plagiatorii să fie dovediți. Un ministru, suspectat și el, pentru teza de doctorat și operele “științifice”. Un alt lup paznic la oi.
USR a depus în noiembrie 2021 un proiect de abrogare a articolului de lege care permite renunțarea la titlul de doctor.
Este nedrept pentru toți cei care sunt îndreptățiți cu adevărat a fi parte integrantă din viața academică și care au depus eforturi mari și susținute pentru obținerea unor titluri pe merit, pe baza valorii și integrității.
Nu-mi rămâne decât să sper că CNATDCU va verifica tezele și va da verdict de plagiat unde este cazul, așa cum a procedat și in cazul procurorului CSM Codruț Olaru sau al fostului ministru al Sănătății, senatorul PSD Florian Bodog. Cu siguranță mai sunt multe de descoperit.
Deși ministru Câmpeanu va susține în continuare modificarea legislației CNATDCU pe motiv că “se pierd procese în instanță”.
Corect ar fi să se facă curățenie printre conducătorii de doctorate și să fie apărată integritatea academică prin regândirea radicală a sistemului universitar, cu criterii clare și o finanțare adecvată. Abia atunci vom putea vorbi despre “România Educată”.
Din păcate astăzi România este tot un stat eșuat și capturat timp de 30 de ani de grupuri de interese, de plagiatori și impostori aflați în poziții cheie” , a transmis senatorul USR-PLSU Dâmbovița, Dragoș Popescu.