• Dum. apr. 14th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

162 de ani de la Mica Unire, sărbătoriți și la Târgoviște

Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a găzduit astăzi un ceremonial militar, închinat „Micii Uniri”, act istoric desăvârșit la 24 ianuarie 1859. În acest an, se împlinesc 162 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște.

La activitățile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Popa, prefectul județului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan,  parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război.

Ceremonialul dedicat Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de mesajele autorităților locale și județene.

Despre semnificația istorică a zilei a vorbit astăzi și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a subliniat importanța actului istoric de la 1859:

„Se împlinesc, astăzi, 162 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria noastră, Mica Unire, pe a cărei temelie urma să se consfințească, în 1918, la Alba-Iulia, visul cel mai arzător al românilor – unirea într-      un singur stat. Această dată marchează momentul istoric în care românii au conștientizat că împreună sunt mai puternici și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale.

Ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste istorică, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea unirii depline, crearea primului Parlament unic al României şi a primului guvern unitar, prin reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și reforma învățământului.

Cinstim o pagină măreață de istorie și, de aceea, vă invit pe toți cei care simțiți românește să priviți această zi cu bucurie, cu mândrie și cu încredere în forțele proprii și în țara noastră! Este nevoie să învățăm să fim uniți și – mai important, să fim conștienți că doar prin unitate, un popor își poate alege și hotărî destinul.

Am încredere în destinul nostru național și european. Am încredere în dâmbovițeni, români și în România!

În memoria înaintașilor noștri, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut, acela de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții, vă invit, dragi dâmbovițeni, să ne unim gândurile și sufletele în amintirea unui moment istoric care a influențat decisiv soarta poporului nostru.

La mulți ani, România! Cinste eroilor neamului românesc!”

 

Evenimentul dedicat Mici Uniri s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și interpretarea horei unirii.

De asemnea, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a transmis mesajul Prim-ministrului României, Sorin Cîțu. ,, „Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne amintește că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca națiune, stă în unitatea noastră. Revenirea la libertate și democrație am obtinut-o uniți împotriva dictaturii, în decembrie 1989. Uniți am obținut garanția parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu și jumătate. Uniți am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democrația, atunci când o putere ilegitimă și opresivă a acționat împotriva propriului popor. Tot uniți vom reuși să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, și să redresăm economia după pandemie. La mulţi ani tuturor românilor!” Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu, a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Nifon al Târgoviștei, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor  Românie. ,, Cu bucurie, celebrăm astăzi 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, unul din marile momente ale istoriei noastre, care a manifestat solidaritatea și unitatea noastră națională și a prefațat, cu aproape șase decenii înainte, făurirea României Mari.

Cu deosebit curaj și statornică hotărâre, Adunările elective din Muntenia și Moldova au ales să aibă același domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza, aprofundând în mod ireversibil unirea celor două Principate și oferind o mărturie de voință comună Europei și lumii.

De asemenea, slujitorii Bisericii noastre au sprijinit mișcarea unionistă, iar dintre aceștia amintim pe Mitropolitul Sofronie Miclescu, Episcopii Calinic al Râmnicului, Clement al Argeșului și Filotei al Buzăului, dar și pe Arhimandriții Neofit Scriban și Melchisedec Ștefănescu. La București, lucrările Divanului Ad-hoc s-au desfășurat sub președinția Mitropolitului Nifon, care a subliniat atunci, cu entuziasm și hotărâre, că unirea se sprijină pe unitatea de neam și de credință. Ierarhii și preoții Bisericii noastre strămoșești au susținut și promovat unirea Principatelor, prin predici, scrisori pastorale, articole, tipărituri speciale și prin îndemnuri, susținute, constante și persistente, adresate credincioșilor.   Prin intermediul limbii române, tiparului și întregii sale misiunii pastorale, dar și a numeroaselor sale personalități, Ortodoxia românească a contribuit decisiv la dezvoltarea și aprofundarea unității noastre naționale.Urmând exemplul entuziast al înaintașilor noștri, avem datoria de a le continua strădania, înlăturând din viețile noastre dezbinarea, cearta, și răutatea, pentru a promova comuniunea, unitatea, solidaritatea și binele comun. Împărtăşindu-vă arhiereşti binecuvântări tuturor, vă doresc multă sănătate, prosperitate, pace şi bucurie!” Nu în ultimul rând, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a transmis mesajul său dedicat zilei Unirii Principatelor Române. ,, Ce face cu adevărat fascinantă cartea de istorie? Cine scrie paginile care se citesc cu pulsul ridicat? Ce anume deosebește o însemnare cronologică rece și seacă de trăirea vie a faptelor relatate, ca și cum ar fi ale noastre, ca și cum ni s-ar întâmpla nouă, aici, acum? Momentele excepționale ale unui conducător, ale unei comunități, ale unei națiuni.

Un astfel de moment a avut loc în 1859, la 24 ianuarie, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Moldovei și Țării Românești. A fost o chestiune de autodepășire pe care oameni luminați – și nu e un cuvânt exagerat – au realizat-o. O faptă vizionară, care a deschis calea României Moderne, cu instituții noi, cu realități statale noi, cu principii noi de legislație. A fost un gest de maturitate incredibil al acelor lideri, care, privit cumva prin oglinda vremurilor actuale, pare ireal de îndepărtat. Poate o fi vina noastră, poate o fi vina liderilor, poate n-am înțeles foarte bine sacrificiul de atunci, sau cel din 1848 sau din 1918. Nu am un răspuns mulțumitor, dar știu că mi-ar plăcea să trăiesc în fiecare zi între oameni ca aceia: lideri și popor, cu aceleași obiective, nealterate de niciun fel de graniță între ei.” Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *