• Dum. sept. 8th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Propunerea care dă liber la vânătoarea de păsări migratoare a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Senatului

Comisiile din Senat reunite pentru mediu și pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic au respins, marți, proiectul de lege inițiat de mai mulți vânători care prevedea introducerea unor cote zilnice pentru păsările care pot fi împușcate at au decis: Cotele de vânătoare la păsările migratoare nu se mai elimină.

Potrivit senatorului USR – PLUS, Dragoș Popescu, inițiativa legislativă depusă de senatori și deputați PSD, PNL și UDMR a fost respinsă cu 14 voturi împotrivă, patru senatori s-au abținut și patru au votat pentru.

Proiectul de lege prevede numărul maxim de păsări care pot fi împușcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obținerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni.

Senatorul USR – PLUS Dâmbovița a oferit mai multe detalii despre acest subiect.

,,Am votat, alături de colegii mei senatori din Comisiile de Mediu și Ape și Păduri, împotriva propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006- L180/2021 care elimină cotele de vânătoare pentru păsările migratoare și reduce la jumătate durata stagiului pentru vânători, de la un an la șase luni. Inițiativa legislativă depusă de senatori și deputați PSD, PNL și UDMR a fost respinsă cu 14 voturi împotrivă, 4 senatori s-au abținut și 4 au votat pentru.

 

Inițiativa legislativă prevedea:

  1. Speciile migratoare sunt libere la vânat, fără a mai face obiectul unui Ordin de ministru care stabilește în prezent cotele anuale de vânătoare
  2. Introducerea unei anexe, care specifică numărul de exemplare pe care le poate împușca un vânător pe zi, fără avize sau aprobări suplimentare
  3. Reducerea la jumătate a duratei stagiaturii pentru obținerea permisului de vânătoare – de la 1 an la 6 luni.

La dezbaterile din comisii au participat și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Societății Ornitologice din România, Alianței pentru Combaterea Abuzurilor și activiști de mediu.

Ca membru al comisiei de Mediu am prezentat argumentele pentru respingerea inițiativei: ”Eliminarea obligației stabilirii de cote de recoltă pentru speciile de păsări migratoare admise la vânătoare ar permite vânarea acestor păsări, practic, la liber. De asemenea, cotele de recoltă la speciile de păsări au fost contestate și eliminate în justiție pentru că nu sunt fundamentate pe studii și date științifice și nu respectă Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009, privind conservarea păsărilor sălbatice. Cum nu există studii de evaluare sau metodologii de calcul, numărul de păsări care ar putea fi vânate anual se stabilea prin ignorarea totală a informațiilor despre speciile respective”.

Într-o proiecție prezentată de invitații din partea societății civile, numai 2000 de vânători (reprezentând maximum 3% din numărul de vânători înregistrați în Romania), vânează numărul maxim de exemplare/specie în fiecare zi a unui sezon de vânătoare. Conform propunerii legislative, rezultă că într-un an s-ar putea vâna întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare:

  • 1.800.000 de exemplare de turturică în condițiile în care efectivul din România este estimat la 120.000- 300.000 de perechi;
  • 3.660.000 de exemplare din specia gâscă de vară, în condițiile în care populația cuibăritoare din România este estimată la 3.200-6.800 de perechi, în timpul pasajelor se pot vedea între 8.500 și 15.500 de exemplare, iar populația care iernează la noi este de 10.000- 25.000 de exemplare” , a transmis Dragoș Popescu, senator USR – PLUS Dâmbovița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *