• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

„Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara” Senatorul Dragoș Popescu, un alt semnal de alarmă despre starea în care se află Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Moreni

ByDâmbovițaMedia

apr. 9, 2022

În urma unei noi vizite în terne la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” , din municipiul Moreni, senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu, a transmis din nou pe pagina sa de Facebook că instituția de învățământ se află într-o stare deplorabilă. Mai mult decât atât,  parlamentarul a susținut cu ceva timp în urmă că siguranța elevilor și a personalului angajat de la CN „Ion Luca Caragiale” este în pericol din cauza bucăților din tabla de pe acoperiș, care se desprindeau din cauza vântului. Nu în ultimul rând, senatorul spune că cel mai prestigios liceu din municipiul Moreni a ajuns în această situație din cauza lipsei de implicare a administrației locale, care de aproximativ 30 de ani nu a mai investit nimic unitatea de învățământ.

 

„Deși am primit invitație din partea Primăriei Municipiului Târgoviște de a participa astăzi la inaugurarea Școlii “Matei Basarab”, recent reabilitată cu fonduri europene, am ales în schimb să fac o vizită la Colegiul National “Ion Luca Caragiale” din Municipiul Moreni, care este într-o stare deplorabilă de foarte mult timp. Asta pentru că sunt sătul de festivisme, mai ales că știu câte probleme sunt în școlile din județ.

La Colegiul National “Ion Luca Caragiale” din Moreni condițiile de studiu sunt mult sub așteptări și de 30 de ani nu au mai fost făcute lucrări de renovare și întreținere, iar primăria Moreni eșuează în a găsi fonduri pentru reparații/renovare, în condițiile în care siguranța elevilor este pusă în pericol.

E o comparație dură cu școala generală a comunei Giugud din județul Alba, pe care am vizitat-o chiar ieri.

Acolo, administrația locală nu s-a mulțumit să dea cu o mână de var pe școala din comună și să considere că treaba primăriei s-a sfârșit, ci au transformat școala într-una cu adevărat “inteligentă”, care le oferă copiilor condiții de studiu la cele mai bune standarde.

La Ciugud s-a hotărât ca școala să nu aibă poartă pentru ca toți locuitorii comunei să poată intra în curte și după program. În Moreni în schimb, primăria ia din terenul școlii ca să facă parcare.

Școala din Ciugud este o școală de tip “mentor” către care pot veni școlile din mediul rural pentru a învăța din experiența lor și este o școală model pentru că are o rată de promovabilitate de 100% la Evaluarea Națională.

La nivelul școlii au dezvoltat o aplicație în care poți să vezi mai multe informații despre ce se întâmplă în școală:

care este calitatea aerului în interiorul școlii:

măsoară concentrația de dioxid de carbon, punctul de rouă, presiune ș.a., iar dacă se constată o depășire se transmite o alertă pentru ca persoanele responsabile pentru a putea lua măsuri;

se stabilesc anumite scenarii – să pornească/oprească la o anumită oră încălzirea;

iluminat inteligent – se face economie de energie, dar se permite și reglarea unui nivel de luminozitate constant de-a lungul zilei menit să nu obosească ochii copiilor;

Vizita pe care am făcut-o astăzi la liceul din Moreni a fost una care nu poate decât să îmi arate diferența dintre o administrație care are în minte interesul cetățenilor și al generațiilor viitoare și una care are în minte doar interesul actual al unor oameni politici fără viziune, care urmăresc îndestularea personală.

Educația la standarde europene se face nu doar când există condiții moderne, ci mai ales atunci când vor înceta numirile politice la nivelul conducerilor inspectoratelor școlare și al unităților de învățământ” , a transmis senatorul USR, Dragoș Popescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *