• joi. sept. 21st, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Direcția Silvică Dâmbovița, acțiune de împădurire la Ocolul Silvic Moreni

Byadminstefan

mart. 31, 2022

Direcția Silvică Dâmbovița a continuat „Luna plantării arborilor” la Ocolul Silvic Moreni, printr-o acțiune de împădurire. La aceasta au participat elevii ai școlilor din Dărmănești, Vlădeni, Iedera. De asemenea, au fost prezente și autoritățile locale, reprezentate de președintele CJD, Corneliu Ștefan, Prefectul județului, Claudia Gilia și subprefectul, Adrian Chițescu. Acțiunea a fost condusă de către Direcția Silvică Dâmbovița. La eveniment au mai luat parte și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

 

Petre Marin, director Direcția Silvică Dâmbovița: „La această de acțiune de împădurire a arborilor, vom împădurii în cadrul Ocolului Silvic Moreni, Unitatea de Producție 6. Avem în această zonă o suprafață de trei hectare. De asemenea, noi, Direcția Silvică Dâmbovița administrează o suprafață de 53.440 de hectare, fond forestier de stat. Mai avem contracte pentru prestări servicii și de administrare pentru o suprafață de 17.021 hectare, cu păduri private ale proprietarilor, persoane fizice, ale UAT-urilor și deținători de păduri. În total administrăm o suprafață de 70.461 de hectare.

Corneliu Ștefan, președintele CJD: „Ei sunt cel mai bun exemplu! Astăzi, împreună cu zeci de copii ai școlilor gimnaziale din Dărmănești, Vlădeni și Iedera, am ieșit în mijlocul naturii și am dat startul campaniilor de împădurire din județul nostru.

 

Alături de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița și ai Jandarmeriei, am participat la acțiunea în urma căreia vor fi plantați 15.000 de goruni, stejari și frasini, pe raza Ocolului Silvic Moreni.

 

Astfel de activități vor fi sprijinite și anul acesta de Consiliul Județean Dâmbovița. Anul trecut, am finanțat plantarea a 10.000 de frasini și salcâmi în Doicești, Dobra, Ulmi și Aninoasa în colaborare cu Asociația Students Forests Guardian.

 

Ziua de mâine și ceea ce lăsăm în urma noastră ar trebui să fie o preocupare a fiecăruia dintre noi, membri ai comunității din care facem parte.

 

Încă o dată, felicitări celor mici pentru implicare!”

 

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „România e pe mâini bune!

 

19 milioane de puieți forestieri sunt plantați zilele acestea de voluntari și angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Astfel, se vor împăduri 10.244 hectare.

 

Să nu uităm că România se află printre țările europene cu cele mai puține păduri – 29% din suprafața țării.

 

Elevii din Iedera, Dărmănești, Vlădeni au venit la prima oră a dimineții cu gândul că vor să ajute. Ei știu că o țară fără păduri este o țară care-și condamnă cetățenii la dezastre naturale (secetă, deșertificare, alunecări de teren sau ploi abundente), boli în rândul cetățenilor și un potențial economic scăzut.

 

Sigur că în anii viitori vom avea bani pentru acest lucru prin PNRR și prin exercițiul financiar European, dar trebuie să demonstrăm că putem și singuri și e bine să dăm și un exemplu, acolo unde se poate.

 

M-am bucurat de mobilizarea exemplară din partea tuturor instituțiilor de la nivelul județului nostru. Îi mulțumesc domnului Președinte al Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, reprezentanților Jandarmeriei, ai Ocolului Silvic Moreni și ai altor instituții locale, pentru implicare.

Împădurind, salvăm Romania, însănătoșim plămânii țării!

 

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.892 hectare fond forestier de stat, fiind plantați, în total, 141,37 milioane puieți forestieri.

 

Felicitări și mulțumiri tuturor participanților la acțiunea de astăzi. Chiar a fost o zi minunată!”

Adina Prodan, responsabil Compartiment Împăduriri al Direcției Silvice Dâmbovița și purtător de cuvânt al instituției: „Astăzi avem o lucrare de împădurire în urma unei tăieri rase. De fapt, este o lucrare de substituire. Ca atare, noi, introducem gorunul, stejarul și frasinul. Interesul nostru, al silvicultorilor, este să plantăm specii autohtone pentru că s-a dovedit că speciile autohtone cresc mult mai bine și sunt mult mai valoroase” .

Manea Ionuț, șeful Ocolului Silvic Moreni: „Ocolul Silvic Moreni administrează fond forestier, proprietate publică a statului în suprafață de 7.292 de hectare, iar pe bază de contracte prestări servicii silvice, de 821. Pentru anul 2021, Ocolul Silvic Moreni și-a realizat toți indicatorii referitori la regenerarea pădurilor. Pentru anul 2022 avem cinci hectare de regenerări artificiale și 15 hectare de regenerări naturale.”

Ciprian Vătășelu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița: „La fel ca anul trecut, ne-am alăturat acestei acțiuni de plantare a arborilor și am răspuns invitației Direcției Silvice Dâmbovița. Implicarea noastră este una activă, iar prin participarea noastră la aceste acțiuni, dorim să încurajăm mai mulți voluntari să participe la plantare de puieți. Orice pom plantat poate aduce servicii tuturor locuitorilor din comunitate. Astăzi suntem prezenți cu 15 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița. De asemenea, în data de 3 aprilie, Jandarmeria română împlinește 172 de ani de la înființare, iar noi ne-am gândit ca astăzi să plantăm 172 de puieți de stejar, marcând astfel numărul de existență instituțională.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *