• vin. sept. 30th, 2022

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu, despre managementul deșeurilor și calitatea aerului, de la ținte la implementare

Byadminstefan

sept. 15, 2022

La începutul acestui an, senatorul Dragoș Popescu a propus printr-un proiect de lege crearea unui cazier de mediu și a unui registru electronic public pentru toate actele de reglementare emise la nivel național pe probleme de mediu. În cadrul dezbaterii organizate de Green Raport „Politici de Mediu în România” , au fost abordate mai multe subiecte privind calitatea aerului din România.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane şi persoane în picioare

Am propus la începutul acestui an printr-un proiect de lege crearea unui cazier de mediu și a unui registru electronic public pentru toate actele de reglementare emise la nivel național pe probleme de mediu.

Astăzi, în cadrul dezbaterii organizate de Green Report “Politici de Mediu în România. Managementul deșeurilor și calitatea aerului, de la ținte la implementare” mi s-a confirmat încă o dată că problemele identificate de mine referitoare la acordarea autorizațiilor și la responsabilitatea firmelor ce activează în domeniul gestionarii deseurilor afectează buna gestionare a acestora.

Reprezentanții industriei au adus în discuție problemele acestea și caracterul volatil al pieței reciclării cauzat de lipsa de transparență și trasabilitate a deșeurilor.

Una din soluții ar putea fi chiar propunerea legislativă privind cazierul de mediu și registrul național electronic de mediu aflată momentan pe circuitul legislativ al Camerei Deputaților.

Propunerea presupune următoarele:

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registru ce va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile  încălcări ale legii.

Cazierul de mediu este organizat pentru persoanele juridice, inclusiv pentru unități administrativ-teritoriale care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal de legile privind: protecția mediului, gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, emisiile industriale, și alte problematici de mediu.

Mai sunt multe de făcut, dar un prim pas este trecerea acestei propuneri legislative prin ambele camere ale Parlamentului, pentru că fără date și fără o administrație transparentă este dificil să ne atingem ca țară obiectivele asumate în fața UE” , a transmis Dragoș Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ar putea fi o imagine cu 10 persoane şi text

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.