• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște intră într-un amplu proces de reabilitare

ByDâmbovițaMedia

nov. 9, 2023

Municipiul Târgoviște devine scena unui moment istoric odată cu debutul lucrărilor de restaurare la fosta Școală de Cavalerie. La eveniment au participat  autorităților locale și județene, precum  președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, parlamentarii Carmen Holban, Radu Popa, Marian Țachianu, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului, Dan Popa și prefectul județului, Claudia Gilia.

 

Proiectul de restaurare, evaluat la aproximativ 22 de milioane de lei, este conceput ca o expresie a respectului pentru patrimoniul cultural și istoric al țării. Din această sumă, 8 milioane de lei reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile, iar restul vor fi asigurate de Consiliul Județean Dâmbovița. Conducerea CJD a anunțat că termenul de finalizare pentru această investiție de amploare este noiembrie 2025.

 

Președintele CJD, Corneliu Ștefan, a subliniat importanța proiectului, oferind și o declarație în cadrul evenimentului: „Astăzi, intrăm într-o nouă etapă pentru dezvoltarea municipiului Târgoviște și pentru județul Dâmbovița. Când vorbim de transport public local, când vorbim despre infrastructură rutieră, vorbim despre o civilizație modernă.”

 

Primarul Daniel Cristian Stan a transmis că restaurarea Școlii de Cavalerie nu este doar o investiție materială, ci și o redare a istoriei naționale: „Suntem martorii unui eveniment extraordinar, martorii unei redări ai istoriei acestui neam. Cred că faptul că ne aflăm aici, cu ocazia demarării acestei investiții, reprezintă un lucru extraordinar de important și un lucru care peste foarte mulți ani va fi apreciat la adevărata valoare.

 

Proiectul de restaurare vizează reabilitarea subsolului, parterului, etajului și podului fostei Școli de Cavalerie, aducând la viață una dintre cele mai semnificative clădiri din istoria României.

Corneliu Ștefan, președintele CJD:

Au debutat lucrările la una dintre cele mai importante locații privind istoria județului Dâmbovița, dar și în pentru istoria României. După cum v-am spus, în ultimii doi ani ne-am dorit reabilitarea și modernizarea Școlii de Cavalerie din municipiul Târgoviște. După reabilitare, aceasta va intra în patrimoniul cultural, și bineînțeles, vom avea aici, la Târgoviște foarte mulți vizitatori care vor trece pragul muzeului din această locație. Referitor la vizitatori, anul trecut am avut 4.488 de vizitatori, iar anul acesta, în primele 10 luni, până am închis această locație, am avut peste 6000 de vizitatori. Prin reabilitarea acestei clădiri, vom reabilita subsolul, parterul, etajul și podul fostei Școlii de Cavalerie din municipiul Târgoviște, valoarea acestei investiții depășind 22 de milioane lei. Nu mai puțin de 8 milioane lei vor fi alocați prin fondurile norvegiene, diferența din bugetul propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

Bineînțeles, această lucrarea este în Patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” , care se află în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița. În perioada următoare, în maximum un an și jumătate, vom redeschide această clădire importantă a istoriei României.”

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște

Eu nu cred că realizăm în acest moment importanța a ceea ce se întâmplă aici. Suntem martorii unui eveniment extraordinar, martorii unei redări ai istoriei acestui neam. Dincolo de semnificația materială, dincolo de această investiție, și vreau să-l felicit pe domnul președinte al Consiliului Județean pentru eforturile de a identifica sursa de finanțare nerambursabilă, chiar și parțială pentru această investiție, discutăm de un moment foarte important, nu doar pentru istoria județului Dâmbovița, ci și pentru istoria României. Exact în locul în care suntem acum s-a scris poate cea mai importantă pagină din istoria României, din ultima jumătate de secol. Cred că faptul că ne aflăm aici, cu ocazia demarării acestei investiții, reprezintă un lucru extraordinar de important și un lucru care peste foarte mulți ani va fi apreciat la adevărata valoare.

 

 

Sursa foto: Facebook, Corneliu Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *