• sâm. sept. 23rd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

La Runcu, un pod aflat scriptic în patrimoniul public se găsește fizic pe o proprietate privată

Byadminstefan

apr. 20, 2022

Printr-o postare pe Facebook, senatorul USR, Dragoș Popescu, semnalează o situație incredibilă din localitatea Runcu. Un pod aflat pe domeniu public, se găsește fizic pe o proprietate privată.  Acesta a făcut o sesizare și către  instanța din Dâmbovița, prin care a solicitat Primăriei Runcu să ofere informații de interes public, precum situația podului aflat scriptic pe domeniu public, iar fizic pe proprietate privată, dar  cererea de chemare în judecată a fost respinsă.

Totodată, parlamentarul spune că anul trecut a făcut mai multe cereri către Primăria Runcu, prin care solicita acces la informații publice, dar edilul-șef al comunei ar fi refuzat să le furnizeze, ba mai mult, acesta a făcut și câteva ironii în răspunsurile oficiale pe care le-a avut.

„Cam cât de ușor credeți că este să ai acces la informații de interes public în Dâmbovița anului 2022? Vă spun eu, greu, foarte greu!

Anul trecut am adresat Primăriei comunei Runcu mai multe cereri prin care solicitam acces la o serie de informații publice privind activitatea acestei instituții.

Cum a considerat primăria comunei Runcu, că este oportun să îmi răspundă la solicitări sfidează orice urmă de bun-simț.

Domnul primar îmi comunică într-un răspuns oficial la o solicitare de informații de interes public “la bășcălie”:

că este “profund mișcat de “grija” deosebită” pe care formațiunea din care fac parte o poartă comunei Runcu;

apreciază că mai bine mă dedic altor probleme, decât celor ce privesc comuna sa.

Deloc surprinzător pentru o primărie cu o conducere PSD-istă, pentru care cuvinte precum transparența instituțională și acces la informații publice nu există în spectrul de înțelegere.

Aceeași primărie care a dat în ianuarie 2019 o hotărâre de Consiliu Local prin care interzice ca pe rețelele sociale să circule orice fel de informații despre comuna Runcu și satele aferente.

Aceeași primărie, care se bucură de acoperire totală la nivel județean, unde până și instanța pe care am sesizat-o pentru a obliga primăria la comunicarea de informații publice respinge cererea de chemare în judecată. Prin cererea respinsă de instanță voiam să aflu mai multe informații despre un pod care se află scriptic în patrimoniul public al comunei, dar care acum se găsește fizic pe o proprietate privată.

În imagine podul comunei Runcu, sau nu! Nu avem dreptul să știm această informație.

O decizie absolut aberantă a instanței, care pretinde că pentru o cerere de acces la informații publice ar avea vreo relevanță statutul meu de senator. Mi-am fundamentat toate cererile pe Legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public, orice cetățean ar trebui să aibă accesul la informații care privesc administrațiile locale. Nu și în Dâmbovița, unde nici instanțele nu mai obligă instituțiile să furnizeze informații.

Vi se pare ireal?! Pare că sunt fapte din Coreea de Nord?! Nu, este doar Dâmbovița, unde întreaga administrație își dorește să facă “treaba” în continuare, cum știu ei, fără să fie deranjați.” , a transmis senatorul USR, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *