• Dum. apr. 14th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

„Ofițer de legendă: TOMA TUDORAN” – expoziție la Muzeul de Istorie

ByDâmbovițaMedia

ian. 21, 2022

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, vă invită
să descoperiți expoziția „Ofițer de legendă: Toma Tudoran”, care va fi deschisă la Muzeul de Istorie
începând cu data de 24 ianuarie 2022, Ziua Unirii Principatelor Române. Noi orizonturi s-au deschis pe
toate planurile, iar România plămădită atunci s-a văzut crescând și întregindu-se în matca firească după
Primul Război Mondial.

Expoziția urmărește parcursul militar al ofițerului Toma Tudoran, născut în Moldova, la Iași, în zorii secolului al XX-lea, absolvent și, ulterior, ofițer instructor al Școlii Militare de Cavalerie „Ferdinand I” de la Târgoviște. Devenit târgoviștean prin căsătorie, Toma Tudoran a fost unul din componenții Echipei Hipice a României (1934-1940), specialist în cursele de obstacole, unul dintre cei mai buni călăreți din perioada 1930-1949.

Omagiem astfel memoria și parcusul competitiv al ofițerului Tudoran, câștigător a zeci de premii, iar vizitatorii pot regăsi în vitrinele muzeului cupe, plachete și medalii de la cele mai importante competiții hipice internaționale ale vremii (Roma, Torino, Florența, Achen, Düsserldorf, Berlin, Varșovia, Viena etc.), inclusiv mărturii ale participării sale la Olimpiada de la Berlin (1936).

Pantelimon Halipa, președintele Sfatului Țării care a votat unirea Basarabiei cu România în 1918, este cel care, în calitate de Ministru al Basarabiei, îi înmânează Cupa Chișinăului locotenentului Toma Tudoran, trofeu aflat în cadrul expoziției. De asemenea, expunem fotografii din competiții, dar și o raritate – ținuta pe care o purta în afara serviciului. Ni-l putem imagina pe ofițerul Tudoran străbătând străzile orașului Târgoviște îmbrăcat cu uniformă albă și nasturi aurii, cu zâmbetul larg și inima plină.
Colecția deținută de muzeu a fost achiziționată în anul 1980 de la Radu Tudoran, fiul colonelului, după ce anterior fusese expusă în casa familiei (Casa Dumitru Bucureșteanu, pe Calea Domnească, nr. 300).
Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 31 martie 2022, iar vizitarea se va face respectând toate normele de siguranță.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *