De la începutul acestui an, până în prezent, la nivelul județului Dâmbovița au fost confirmate 28 de focare de pestă porcină africană la porcul domestic, 22 dintre acestea fiind active la acest moment, 6 focare fiind stinse în perioada 01.04.2021-17.08.2021.
Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate la nivelul a 15 unități administrativ-teritoriale, respectiv: Brezoaele, Găești, Dragodana, Brănești, Perșinari, Bucșani, Ciocănești, Moroeni, Bilciurești, Șelaru, Petrești, Tărtășești, Poiana, Râu Alb, Vulcana Pandele.
La momentul confirmării unui focar de PPA, se aprobă planul de măsuri pentru combaterea acestuia atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere, zone stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Dâmbovița. Decizia de stingere a focarului se aprobă după aplicarea în totalitate a măsurilor dispuse într-un termen de minim 30 de zile de la confirmare, conform Regulamentului UE 2020/687/2019/CE.
Solicităm, și de această dată, sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat, în baza HG 1214/2009.
Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.