Principalul motiv al rupturii a fost dezacordul cu privire la repartizarea fondurilor, în special a sumei de 36.829 de mii de lei, provenite din impozitul pe venit corespunzător cotei de 6%, pentru anul 2024. Acest conflict s-a cristalizat în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, unde PNL Dâmbovița a considerat că repartizarea fondurilor către unitățile administrativ teritoriale a fost discriminatorie.
O altă dispută a fost generată de repartizarea celor 31 de microbuze electrice școlare, unde doar patru dintre acestea au revenit primarilor liberali. Virgil Guran a subliniat că aceste decizii au fost percepute ca nedrepte și discriminatoare, fapt care a adus la ruptura coaliției.
„Știți că întotdeauna când am fost întrebat despre relația cu PSD în Dâmbovița am încercat să fiu tolerant și să spun că încercăm să avem o relație normală, sunt adversarii noștri politici dar împreună căutăm soluții pentru Dâmbovița„, a declarat Guran, adăugând că, în ciuda încercărilor de a soluționa neînțelegerile, nu a fost posibilă menținerea unei colaborări constructive.
Președintele PNL Dâmbovița a subliniat că această ruptură la nivel local nu afectează alianța la nivel național, dar că, în ceea ce privește județul Dâmbovița, „această alianță s-a încheiat”. Virgil Guran și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care s-au gestionat fondurile și repartițiile, pledând pentru mai multă echitate și transparență în deciziile Consiliului Județean Dâmbovița.