În această dimineață avut loc dezbaterea publică a Masterplanului – Strategie de dezvoltare spațială privind amenajarea stațiunii turistice de interes național Peștera – Padina. Evenimentul a avut loc la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște (corpul K).
La această întrunire a participat președintele CJD, Corneliu Ștefan, vicepreședintele CJD, Luciana Cristea, edilul comunei Moroeni, Mihai Laurenţiu Moraru, de altfel, au fost prezenți senatorii și deputații de Dâmbovița. În sală au mai fost prof. univ. dr. arh. Tiberiu Florescu, prorectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Teodor Bâte, arhitectul-șef al județului, parlamentari dâmbovițeni, reprezentanți ai Asociației Turistice Peștera – Padina, Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei, membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, reprezentanți ai Academiei Române, reprezentanți din partea Universității Valahia din Târgoviște, reprezentanți ai altor instituții cu care Consiliul Județean Dâmbovița colaborează pentru realizarea acestui proiect de anvergură.
Masterplanul prezentat săptămâna trecută cuprinde o serie de măsuri al căror scop este dezvoltarea zonei montane dâmbovițene prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura specifică, crearea unei destinaţii turistice competitive pe plan național, valorificarea durabilă a specificului local prin amenajarea domeniului schiabil și a infrastructurii turistice de agrement. Potrivit președintelui CJD, Corneliu Ștefan, până la acest moment, în cadrul acestui demers s-au făcut câțiva pași de bază, în sensul întocmirii notei conceptuale și a Masterplanului – Strategie de dezvoltare spațială. Urmează să fie realizat Planul Urbanistic Zonal (PUG), care va reglementa modul de construire în stațiunea Peștera – Padina. În acest sens, Consiliul Județean Dâmbovița sprijină UAT Moroeni pentru elaborarea PUG, contribuția financiară fiind de 80%. Dezvoltarea turismului în județul Dâmbovița, creşterea competitivităţii zonei Peștera – Padina, ca destinaţie turistică de nivel național, conservarea resurselor turistice sunt obiective prioritare pentru administrația publică județeană.
În acest context, președintele CJD, Corneliu Ștefan a prezentat etapele pe care le-a parcurs până în prezent acest proiect și a precizat că va face toate demersurile pentru ca acest proiect să se realizeze: „Acest proiect se va realiza dacă vrem să-l facem, iar dacă nu dorim, nu se va concretiza, și ne asumăm acest proiect. Eu, împreună cu colegii mei de la Consiliul Județean Dâmbovița, în ultimele trei luni, care sunt și primele trei luni de mandat, ce se împlinesc chiar astăzi, am muncit intens la acest proiect, pe care, atunci când l-am preluat, se afla într-un stadiu incipient de implementare.
Astăzi ne-am întâlnit pentru a discuta despre ceea ce dorim să facem în stațiunea montană și pentru a pune bazele ei de la zero. Despre această stațiune și despre pârtiile de schi se vorbește în România încă din anul 1977 și discutăm despre o stațiune montană nouă, care se poate realiza, dacă ne-o asumăm cu toții, iar eu sunt primul care și-o asumă. Primul lucru pe care l-am făcut împreună cu colegii mei, la finalul anului 2020, a fost să semnez ordinul de începere a realizării acestui masterplan. Nu a fost ușor, dar am reușit – împreună cu arhitectul-șef Teodor Bâte, primarul comunei Moroeni și cu domnulprorector Tiberiu Florescu, cu care am avut nenumărate discuții pe acest subiect. Următoarea întâlnire am avut-o, alături de colegii mei din CJD, cu președintele Camerei de Comerț și cu proprietarii de terenuri din zona turistică a comunei Moroeni. Având în vedere că vrem să dezvoltăm această stațiune în zona montană, vorbim de o muncă de mulți ani de acum înainte și am considerat oportună colaborarea administrației județene cu administrația locală din comuna Moroeni și cu toate instituțiile implicate. La jumătatea lunii decembrie, acest proiect a intrat în faza dezbaterii tehnice pe marginea masterplanului – pentru dezvoltarea spațială, documentația tehnică a fost trimisă tuturor ministerelor, instituțiilor și companiilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce privește infrastructura edilitară, infrastructura practicării sporturilor montane și, nu în ultimul rând, investițiile specifice unui astfel de proiect. Acum două săptămâni am avut o întâlnire, în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, cu o firmă de specialitate, pentru a stabili unde vor fi amplasate pârtiile de schi și știm toți că, din anul 2008, au fost avansate nenumărate variante, s-au gândit variante de proiect pe anumite terenuri, apoi au fost schimbate, au fost avansate alte idei de amplasamente. Am discutat cu o firmă de profil, al cărei reprezentant se află în sală, și sunt în măsură să vă anunț astăzi – și îmi asum ceea ce spun – că am venit cu propunerea să facem un protocol cu județul Prahova, pentru a avea încă o pârtie de schi, care să plece din zona noastră, județul Dâmbovița, și să coboare până la Sinaia – în afară de pârtia Cocora, despre care discutam până acum. Dacă realizăm ceea ce ne-am propus, vom avea trei pârtii de schi – două pe raza județului Dâmbovița și una în colaborare cu județul Prahova, ceea cespecialiștii în domeniu au spus că este realizabil.
Am primit propuneri concrete, până astăzi, împreună cu domnul arhitect-șef: și de la dumneavoastră, cei din sală, și de la instituțiile avizatoare și, nu în ultimul rând, de la proprietarii din munte. Acesta este istoricul a ceea ce am făcut și vă spun că această investiție va avea impact asupra tuturor stațiunilor din România, nu doar din județul Dâmbovița. Legat de infrastructură și de pârtiile de schi, vom avea instalație de transport pe cablu, însumând 1.970 metri de telegondolă și 628 metri de teleschi. De asemenea, intenționăm să integrăm stațiunea de interes național Peștera-Padina și în circuitul național și în cel internațional, prin oferirea de facilități pentru practicarea de turism alpin, turism de aventură, agroturism, turism ecologic, turism ecumenic, baze de agrement și relaxare, oferte turistice pentru toate vârstele și, mai ales, pentru toate sezoanele.
Îmi doresc să stabilim cu exactitate, prin acest masterplan, unde va fi zona de hoteluri de 3, 4, 5 stele, unde va fi zona de pensiuni, unde va fi zona de camping, cum vor arăta – ca regim de înălțime sau ca estetică – toate clădirile. Trebuie să ținem cont de faptul că ne aflăm în zona Parcului Natural Bucegi și voi urmări cu atenție ca, în urma acestei strategii, să nu obținem un kitsch. Totul – de la zona amplasării clădirilor, până la parcări, rețele și coșuri de gunoi – va fi trecut în acest document de bază pentru dezvoltarea Stațiunii Naționale Peștera – Padina. Sper ca în luna martie să avem finalizată procedura de achiziție publică pentru sectorul de drum de 6 kilometri, rămas neasfaltat pe partea stângă contur de lac. Am prevăzut în buget suma necesară, de aproximativ 8 milioane lei, și vom finaliza partea de asfalt din zona montană. În al doilea rând, după aprobarea bugetului, pe lista de investiții voi scoate la licitație studiul de fezabilitate, pentru pasarela peste râul Ialomița, cu o lungime de 60 de metri, din DN71, înainte de satul Glod din comuna Moroeni, și drumul care va ieși direct la Sanatoriu, care aparține consiliului județean, pentru a începe investiția pe DJ 714 (…)”Vă mulțumesc pentru interesul manifestat pentru această dezbatere, vă asigur din nou că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, voi fi alături de toate proiectele din județ și îmi doresc ca împreună să punem umărul pentru dezvoltarea acestei stațiuni, pentru că, dacă ne dorim să reușim, vom reuși, dacă nu ne dorim, ridicăm mâna și o spunem cu tărie. Dar nu cred că cineva are interesul să pună piedici acestei stațiuni, iar eu nu voi accepta oameni sau instituții care să tragă frâna de mână la dezvoltarea acestui proiect.
Prof. univ. dr. arh. Tiberiu Florescu, prorectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București: „Mesajul meu este unul de încredere și speranță că acest proiect se va realiza. Spun acest lucru pentru că știu foarte bine problematica urbanismului din România, în calitatea mea de președinte al Registru se poate realiza,lui Urbaniștilor din România. M-am implicat în acest proiect și este o onoare pentru mine și universitate să avem rolul de a fi parteneri cu Consiliul Județean Dâmbovița în acest demers. Este un proiect unic în România și are mari șanse să se realizeze și poate să se constituie într-un exercițiu de bună practică. El înseamnă o colaboarare foarte strânsă între autoritățile publice locale și consiliul județean, între proprietarii privați de terenuri și aceste două administrații, între o instituție care gestionează problematica de mediu și Parcul Natural Bucegi, care gestionează un areal de importanță națională.” De asemenea, câțiva dintre parlamentari, dar și sentori, și-au exprimat aprecierile asupra acestui proiect și cred în reușita lui, pentru că, în ciuda numeroaselor evenimente din trecut tot pe tema modernizării stațiunii Peștera-Padina, nu au rămas decât promisiuni și planuri pe hârtie.