• joi. feb. 2nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Reacția senatorului Dragoș Popescu asupra Ordonanței privind taxa pentru utilizatorii de panouri fotovoltaice

Byadminstefan

dec. 5, 2022

Înainte de vacanța de 1 decembrie, Guvernul României a adoptat o Ordonanță care reglementează utilizarea energiei din surse regenerabile. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice. Senatorul Dragoș Popescu a transmis într-o postare pe Facebook faptul că Guvernul PSD-PNL-UDMR pune bețe-n roate prosumatorilor și introduce taxe pentru aceștia!

Guvernul a reușit, cu doar 4 ani întârziere, transpunerea Directivei 2018/2001, privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, dar nu fără a ne face un „cadou”: ordonanța include taxe pentru prosumatori, ceea ce înseamnă, în fapt, descurajarea acestora!

Directiva a fost transpusă în mod eronat deoarece, conform textului acesteia,  prosumatorii au dreptul să producă energie pentru propriul consum, să vândă surplusul, fără a face obiectul unor proceduri discriminatorii sau disproporționate, precum și în absența oricărei taxe sau oricărui tarif.

Totuși, conform textului ordonanței,  se pot aplica taxe prosumatorilor pentru autoconsum, adică pentru energia produsă și consumată direct în gospodarie. Subliniez faptul că directiva lăsa la latitudinea autorităților introducerea taxei și, deci, nu obligă Guvernul la introducerea ei. Așadar, introducerea acestei taxe a fost dorința Guvernului și nicidecum îndeplinirea unei obligații.

Astfel, conform ordonanței, prosumatorii persoane fizice sau juridice ar putea plăti noua taxă dacă este îndeplinită una dintre  următoarele condiții:

   – instalarea de panouri fotovoltaice cu putere mai mare de  30 kw

   – depășirea capacității puterii instalate totale a prosumatorilor din România a pragului de  8% din producția de energie

   – beneficierea de sprijin financiar din partea statului pentru instalarea panourilor, în măsura în care nu este afectată viabilitatea economica a proiectului și a măsurii de sprijin.

Introducerea posibilității acestei taxe este neașteptată, întrucât OUG 143/20.12.2021 completează textul legii 123/2012 (Legea energiei) și exceptează prosumatorul persoană fizică de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie produsă pentru autoconsum, precum și pentru excedentul vândut furnizorilor.

Sunt multe alte probleme pe care le au prosumatorii în momentul de față în România care ar fi putut fi rezolvate, precum faptul se așteaptă luni de zile ca cetățenii să primească statutul de prosumatori, iar finanțarea merge extrem de greu. Mai mult, Guvernul are in dezbatere publică un proiect de Ordonanță  pe energie cu finanțare RepowerEU, iar din 11 obiective 10 sunt hidrocentrale și unul singur pentru panouri fotovoltaice.

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce, totuși, transpunerea directivei a fost făcută în acest mod, care contravine obiectivelor acesteia, descurajând cetățenii din a deveni prosumatori și, deci, din a folosi energie din surse regenerabile” , a scris pe Facebook senatorul organizației REPER, Dragoș Popescu.

 

Ar putea fi o imagine cu cer şi copac

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *