Senatorul Dragoș Popescu a depus două inițiative legislative care vizează îmbunătățirea calității aerului în orașele din România. Acestea privesc îmbunătățirea sistemului de monitorizare și informare privind calitatea aerului și transformarea în infracțiune a arderilor ilegale de deșeuri.
Pentru ambele propuneri legislative Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a transmis puncte de vedere negative Parlamentului. Senatorul Dragoș Popescu a precizat pe pagina sa de Facebook că argumentele invocate de cei de la Minister sunt nejustificate, chiar în pericolul de a intra sub ridicol, iar parlamentarul se întreabă serios dacă cei de la Minister apără cetățenii sau poluatorii.
„Astăzi am asistat din nou la un val de poluare, cu valori ale particulelor în suspensie de peste 3-4 ori pragul maxim admis pentru protejarea sănătății umane. Cetățenii ne scriu neputincioși, Garda de mediu pare de asemenea neputincioasă, iar în același timp Ministerul Mediului – România se preocupă să transmită puncte de vedere negative pe propunerile de îmbunătățire a cadrului legal privind controlul poluării.
Se pare că, până la urmă, poluarea are o culoare politică.
Am depus 2 inițiative legislative care vizează îmbunătățirea calității aerului în orașele din România:
Legea 104/2011 pentru îmbunătățirea sistemului de monitorizare și informare privind calitatea aerului și Transformarea în infracțiune a arderilor ilegale de deșeuri.
Pentru amândouă propunerile legislative Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a transmis puncte de vedere negative Parlamentului. Argumentele Ministerului sunt cel puțin ridicole în ambele cazuri și ne fac să ne întrebăm la modul serios dacă acest minister apără poluatorii sau cetățenii.
Pentru amândouă propunerile legislative Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a transmis puncte de vedere negative Parlamentului. Argumentele Ministerului sunt cel puțin ridicole în ambele cazuri și ne fac să ne întrebăm la modul serios dacă acest minister apără poluatorii sau cetățenii.
⏳Privitor la propunerea de modificare a legii 104/2011 privind calitatea aerului, Ministerul susține că ar trebui să așteptăm noua directivă a Comisiei Europene, adică cel puțin ❗5 ani❗ până intră în vigoare în România.
❗ Argumentele Ministerului sunt de neacceptat, pentru că:
? Nu fac nicio referire la fondul inițiativei legislative propusă;
? BLOCHEAZĂ orice reglementare de îmbunătățire a calității aerului, argumentând că la nivel european este în lucru modificarea Directivei privind calitatea aerului.
? Din enumerarea privind modificările aduse de noua directivă europeană din punctul de vedere al MMAP vom constata că sunt în deplină concordanță cu modificările propuse prin inițiativa depusă în Parlament.
? Referitor la propunerea legislativă privind transformarea în infracțiune a arderilor ilegale de deșeuri am expus în postarea anterioară care sunt temele de interes pentru ministrul vânătorii, Tánczos Barna: cine și cum are voie să fotografieze râșii și urșii.
⚖️Ambele proiecte își urmează cursul în comisiile de specialitate ale Senatului și apoi Camera Deputaților și vom lua toate măsurile pentru a combate atitudinea absolut toxică a ministerului.” , a transmis parlamentarul Dragoș Popescu.