• vin. sept. 30th, 2022

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatorul Dragoș Popescu: „De ce Doicești este locația aleasă de Nuclearelectrica pentru amplasarea reactoarelor modulare mici NuScale?”

Byadminstefan

aug. 24, 2022

Comuna Doicești din județul Dâmbovița a fost locația aleasă pentru instalarea primelor reactoare nucleare de mici dimensiuni din România. Dragoș Popescu, senator al organizației REPER, a transmis printr-o postare pe pagina sa de Facebook că a adresat mai multor instituții ale statului întrebarea „din ce motiv comuna Doicești a fost aleasă pentru amplasarea acestor reactoare modulare?”  Unele răspunsuri au fost halucinante, spune acesta.

M-am adresat Ministerului Energiei pentru a găsi răspuns la această întrebare și răspunsul a fost unul specific administrației publice românești: nu noi, vedeți la Nuclearelectrica. 

Am solicitat și companiei de stat Nuclearelectrica să îmi pună la dispoziție studiul care conține analiza mai multor amplasamente și care sunt criteriile care au stat la baza alegerii localități dâmbovițene pentru plasarea reactoarelor mici.

Răspunsul este unul halucinant, interesul este public, iar impactul se va răsfrânge asupra locuitorilor din zonă, dar nu putem avea acces la studiu din motivul care se vede în poza atașată.

Ce am de gând să fac în această privință?

M-am adresat deja Ambasadei Statelor Unite la București în încercarea de a obține de la ei studiul întocmit de compania americană Sargent and Lundy. Să vedem dacă ei sunt mai transparenți.

Am să acționez în instanță Nuclearelectrica pentru a obține acest document “confidențial”.

Nu e prima dată când ai noștri ascund informații de acest tip:

Există o decizie a Comitetului de aplicare a Convenției de la Aarhus în cauza nr ACCC/C/2010/51 România, pentru care România încă este monitorizată, ca urmare a adoptării secrete și fără consultare publică a unui studiu similar.

Precum și o decizie (2937/2012) a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a anulat o autorizație de amplasament emisă de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România (CNCAN) pentru un depozit de deșeuri slab și mediu radioactive la Saligny, întrucât a fost emisă fără evaluare strategică de mediu.

Cetățenii din Doicești și din zona limitrofă sunt îngrijorați și pe bună dreptate:

Reactoarele modulare mici nu sunt încă licențiate/autorizate la nivelul statelor Uniunii Europene, sau al altor state la nivel internațional https://www.iaea.org/…/accelerating-smr-deployment-new…

Comisia Națională pentru CNCAN, ar trebui să parcurgă documentația și să identifice erorile. Este pregătită  și echipată CNCAN pentru a evalua în mod corespunzător un reactor modular mic care este „First of a Kind”?

Reactoarele din Doicești nu au mai fost testate în altă parte din lume, iar implicațiile (riscurile aferente) unei astfel de investiții nu sunt pe deplin cunoscute.

România ar urma să aibă 6 unități modulare, iar fiecare modul de 70 MW va costa în jur de 0,5 miliarde euro, 6 unități vor costa în jur de 3 miliarde de euro. Pentru acest preț ajungi să beneficiezi de o capacitate de doar 420 MW, ceea ce e foarte puțin.

Referitor la deșeurile radioactive – vor produce aceleași tipuri de deșeuri. Mai mult, încă nu există o propunere clară care să indice dacă acestea vor fi reprocesate (și apoi, unde, pentru că SUA nu reprocesează deșeuri radioactive în acest moment) sau dacă pur și simplu vor produce combustibil uzat care trebuie gestionat” , a scris pe Facebook senatorul Dragoș Popescu.

Ar putea fi o imagine cu text

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.