• vin. apr. 19th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatorul Dragoș Popescu, despre cum tratează Ministerul Mediului și Guvernul problema calității aerului în România

ByDâmbovițaMedia

aug. 29, 2022

Dragoș Popescu trage din nou un semnal de alarmă asupra  calității aerului din România! Acesta a publicat pe pagina personală de Facebook mai multe materiale în care sunt relatate o serie de informații despre modul în care Ministerul Mediului și reprezentanții Guvernului tratează cu superficialitate problema poluării și calității aerului din țară, spune parlamentarul organizației REPER.

Ar putea fi o imagine cu foc, în aer liber şi text care spune „Episodul 1/3 La comitete și comisii înainte, la controlul poluării aerului înapoi reper Senator DragoÈ Popescu DâmboviÈa”

Episodul 1/3 – Întrebarea către prim-ministrul Ciucă

Ministerul Mediului și Guvernul ne păcălesc că rezolvă situația calității aerului din România și organizează un comitet, care de 6 luni, de când l-au înființat, nu a făcut NIMIC.

România este singurul stat membru al Uniunii care până acum nu a trimis la Bruxelles Programul Național de Control al Poluării Atmosferice, deși termenul de trimitere a fost 2019.

Amintesc că în momentul de față avem 4 proceduri de infringement deschise pentru probleme pe calitatea aerului și suntem în situația de a avea probleme de accesare a fondurilor din PNRR din cauza asta.

Am întrebat Guvernul care sunt rezultatele “Comitetului interministerial pentru identificarea și implementarea unor măsuri eficiente la nivel național având ca rezultat îmbunătățirea calității aerului”.

Răspunsul: s-au întâlnit de 6 ori de la începutul anului ca să evite chemarea în fața Curții de Justiție a UE, la inițiativa Ministerului de Externe. Nimic despre rezultatele activității acestui Comitet! Pentru îmbunătățirea calității aerului au făcut, așadar: NIMIC!

Problemele privind calitatea aerului nu sunt tratate cu seriozitate de guvernanți, care nu fac decat sa ducă cu zăhărelul Comisia Europeană. Amână să trimită la Bruxelles Programul Național de Controlul al Poluării Atmosferice în ciuda problemelor pe care le-am putea avea din cauza asta cu absorbția fondurilor din PNRR.

Soluția? Un sistem național de monitorizare a calității  aerului, așa cum propuneam în inițiativa de modificare a Legii privind calitatea aerului înconjurător, blocată momentan la Camera Deputaților.”

Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi text care spune „Episodul 2/3 Licitații în Ministerul Mediului pentru consultanță și metodologii reper Senator DragoÈ Popescu DâmboviÈa”

 

Ce e cu acest Program Național de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA)⁉️
––Episodul 1/3––poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3e2RNuL
Programul național de control al poluării atmosferice este instrumentul cheie de guvernanță în conformitate cu Directiva privind plafoanele naționale de emisie (Directiva NEC) în care trebuie să fie prezentate măsurile prin care ne vom îndeplini obligațiile de reducere a emisiilor.
‼️Este foarte important ca România să prezinte acest program cât mai curând posibil, precum și proiecțiile sale pe calitatea aerului pentru că este un instrument cheie pentru reducerea poluării atmosferice.
⌛️Termenul limită de trimitere a fost 1 aprilie 2019, iar gravitatea neîndeplinirii acestei obligații reiese din derularea rapidă a procedurii de infringement pe această speță.
⚖️??Astfel, în mai puțin de 2 ani: Comisia Europeană→în februarie 2020 a adresat României o scrisoare de punere în întârziere; → în octombrie 2020 a trimis aviz motivat → în decembrie 2021 a trimis România în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea obligației de elabora PNCPA.
⁉️Ce face Ministerul Mediului ca instituție responsabilă de elaborarea PNCPA – deci de a găsi soluții în reducerea emisiilor?
✅FACE UN STUDIU: Pentru elaborarea acestui program MMAP a ales o soluție complicată, un proiect început în decembrie 2020, cu nume pompos:
„Dezvoltarea capacităţii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind elaborarea politicilor şi măsurilor naţionale necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030” cu o valoarea totală de 4.453.523,66 lei/ aproape 1 milion de euro și perioada de implementare a proiectului de 18 luni. Aici Comunicatul MMAP: http://www.mmediu.ro/…/2020-12-30_Comunicat%20SIPOCA…
✅CONTRACTEAZĂ CONSULTANȚĂ: Nu știm niciun rezultat al proiectului, însă știm că după multe licitații eșuate, într-un final, în iulie 2022, MMAP a contractat niște servicii de consultanță și de instruire care au costat doar 573 000 euro.
?Au contractat o firmă ca să le spună ce Comisia Europeană le-ar fi spus pe gratis dacă i-ar fi întrebat și dacă ar fi cerut ajutorul.
?În mod curios, sau tipic românesc singura firma care asigura de aproape 20 de ani asigură mentenanța și echipamentele costisitoare din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, a câștigat și această licitație. Firma de casă preferată de directorii din MMAP, care face o treabă atât de “bună” că România e în procedură de infringement pe monitorizarea calității aerului.”
May be an image of outdoors and text that says "Episodul 3/3 Soluții pentru Ministerul Mediului 1.Consultanță gratis de la UE 2. Deblocarea proiectelor de lege din Parlament 3. Descăpușarea ministerului mediului reper Senator DragoÈ Popescu DâmboviÈa"
Episodul 3/3: Soluții pentru aer Ministerul Mediului – România
––Episodul 1/3––poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3e2RNuL
––Episodul 2/3––poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3QWnuVa
?Pentru că este simplu să arăți cu degetul, dar mai greu să găsești soluții, am câteva propuneri pentru decidenții noștri din executiv:
✅ Să folosească mecanismele și programele Comisiei Europene, care ar ajuta în elaborarea PNCPA (despre care am aflat de la șeful direcției de Calitate AER din cadrul Comisiei Europene în timpul vizitei mele la Bruxelles – https://bit.ly/3AuH1VJ).
➡️ TAIEX EIR P2P – Program menit să sprijine schimbul de experiențe între statele membre;
➡️Discuții cu experți din cadrul DG Reform;
➡️NEC – participarea la grupurile de experți în Directiva privind plafoanele naționale de emisie;
➡️Comisia europeană poate finanța și schimbul de experiență/consultații cu experți de mediu din oricare din țările UE.
✅Să sprijine cu un nou punct de vedere al Guvernului în care să recunoască urgența de a debloca proiectul de lege pe care l-am depus de modificare a legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care a trecut cu majoritate de voturi de Senat, dar care acum zace într-un sertar la Camera Deputaților.
?Soluția pe care o propuneam, venită în urma consultărilor cu experți, era să desființăm structuri birocratice inutile care nu se întâlnesc niciodată și nu aduc niciun plus valoare și de viziune pentru calitatea aerului de la noi din țară și să creăm un singur Sistem Național de Calitatea Aerului (SNCA).
?Acest sistem să pună la aceeași masă: autorități publice cu atribuții în domeniu (MMAP, APM, GNM, ANM, ș.a ), experți din academie și din cercetare, societatea civilă, autoritățile locale, ș.a.. care să gândească viziunea pentru România în ce privește calitatea aerului și să genereze soluții eficiente și integrate. Știți voi, un mecanism transparent, profesionist și de bun-simț pentru a lua decizii cu adevărat importante nu doar pentru sănătatea noastră ci și pentru cheltuirea eficienta a banilor noștri .
✅Domnul ministru al mediului Barna, împreună cu domnul prim-ministru, Nicolae Ionel Ciucă să ia măsuri pentru reconfigurarea profesională a directorilor din departamentul ăla de calitate aer din MMAP.
‼️?DETAȘAREA (art. 505 din Codul administrativ) este soluția, domnule Ministru, domnule Prim-ministru!
?Puneți mâna și semnați-le directorilor ăștia de țin calitatea aerului sub cenușă plecarea de la “butoane”.
?A trecut de mult vremea când trebuia să vă dați seama că ei și subalternii lor sunt acolo să servească altor interese și să îi trimiteți să numere depozitele ilegale de gunoaie de pe câmpuri, sau ce o mai fi de făcut prin vreo structură departe, departe de putere.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *