• vin. sept. 22nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatorul Dragoș Popescu, proiect de lege inițiat împotriva arderilor ilegale de deșeuri

Byadminstefan

dec. 2, 2021

Senatorul Dragoș Popescu a depus astăzi în Parlament un proiect de lege menit să aducă sancțiuni mult mai dure decât până acum pentru persoanele care ard sau îngroapă ilegal deșeuri.

În fiecare an, peste 30.000 de români mor prematur din cauza poluării. Parlamentarul Dragoș Popescu semnalează că trebuie luate măsuri urgente pentru diminuarea acestui număr. De altfel, senatorul face apel către ceilalți colegi din Parlament să înțeleagă necesitatea acestui proiect de lege, foarte important pentru calitatea aerului și implicit pentru sănătatea oamenilor din România.

Proiectul de lege prevede  înăsprirea sancțiunilor. Dacă acesta va fi votat, îngroparea sau arderea ilegală a deșeurilor se pedepsește cu închisoare de la trei, la șase luni sau cu amendă.

,,Fenomenul arderilor de deșeuri rămâne din păcate unul de amploare în țara noastră. Doar în ultimul an, ISU a raportat strict în București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere a peste 870 de tone de deșeuri, altele decât cele vegetale. Bilanțul Poliției Ilfov e și mai sumbru: 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, cauciucuri și anvelope de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 2 dosare penale deschise.

Cel mai recent studiu  realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

Având în vedere că aproape 30.000 de români mor prematur anual, din cauza asociate poluării, e clar că trebuie luate măsuri urgente pentru ca acest număr înfiorător să scadă rapid și drastic. Acestea sunt motivele pentru care am inițiat un proiect de lege menit să pedepsească arderile de deșeuri și să limiteze proprietățile a ceea ce reprezintă deja un dezastru de mediu. Sper ca fiecare coleg din Parlament să înțeleagă nevoia și urgența acestui proiect. Aerul pe care-l respirăm ne influențează mult mai mult calitatea vieții decât am putea crede. Și ne privește pe toți, în egală măsură” , a transmis pe pagina sa de Facebook, senatorul Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *