• joi. feb. 2nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatorul Dragoș Popescu, semnal de alarmă asupra a două lucrări din zonele Cheile Tătarului și Zănoaga

Byadminstefan

ian. 13, 2023

În noiembrie 2021, senatorul Dragoș Popescu semnala că lucrarea  “punere în siguranță a DJ 714 pentru redarea traficului rutier în zonele Cheile Tătarului și Zănoaga” , demarată de Consiliul Județean Dâmbovița este ilegală.

Într-o postare pe Facebook, acesta a transmis că  a mai apărut o altă lucrare ilegală, pe același drum – “refacere pod peste râul Ialomița, comuna Moroeni, DJ 714, Platoul Padina (Casa Iustin)”. Ambele autorizații de construire sunt emise de către Primăria Moroeni.

În realitate sunt două lucrări nefinalizate în valoare de peste un milion de euro care nu mai pot fi efectuate legal, drept pentru care am făcut o serie de sesizări.

Reamintesc faptul că zona se află în Parcul Natural Bucegi care este sit de importanță  comunitară, sit Natura 2000, situat în așa-zisa stațiune  de interes național Padina-Peștera.

Corupția la nivelul instituțiilor cu atribuții de control în domeniu, respectiv Garda de Mediu, Apele Române, Inspectoratul de Stat în Construcții, Administrațtia Parcului Natural Bucegi  este una foarte ridicată, toate aceste instituții se fac scut în jurul lui Corneliu Ștefan, invocând, de fapt forțând, o interpretare a Legii 50/1991.

Cei care conduc aceste instituții consideră că pentru autorizațiile de construire în regim de urgență documentațiile pot fi depuse până la finalizarea lucrărilor, fiind precizate două referințe legislative incidente în acest caz: art.7(16) din Legea 50/1991 și ordinul 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991 și se referă inclusiv la avizele/acordurile de mediu și de gospodărire a apelor care, de fapt, sunt avize conforme(obligatorii).

Faptele sunt sancționate contravențional pentru încălcarea Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte asupra mediului și cu răspundere penală pentru încălcarea prevederii legii Apelor și a Ordonanței privind regimul ariilor naturale protejate.

În anul 2021 am fost acuzat că dezinformez, că nu înțeleg legea, că îmi doresc distrugerea turismului dâmbovițean.

Pentru că se simte vizat, Corneliu Ștefan, pentru a scăpa de răspundere, încearcă prin colegii de partid din Guvern și Parlament modificarea legislației, care este o transpunere de Directivă Europeană.

APM Dâmbovița precizează că “nu a emis acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului” și “este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu pentru lucrări inițiate/realizate”.

Grav este că sunt executate lucrări din bani publici fără respectarea legislației și fără a se cunoaște impactul asupra mediului și a corpurilor de apă. Uneori chiar pentru a satisface interesele unor investitori locali. Este ceea ce doresc să semnalez pentru că cetățenii au dreptul să fie corect informați.

Și mai grav este că cei care conduc acum instituțiile amintite, numiți politic, nu își exercită atribuțiile de verificare și control, nu dispun măsurile specificate de lege, iar unii, pentru a-și salva pielea, se gândesc să schimbe legi în interesul lor.

Nu este aceasta corupție la cel mai înalt nivel? Iar corupția poate ucide, așa cum am constat cu toții de atâtea ori” , a transmis pe Facebook senatorul partidului Reper, Dragoș Popescu.

May be an image of text

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *