Piața Tricolorului din Târgoviște a găzduit astăzi ceremoniile militare și religioase în cinstea ,,Zilei Naționale a României -1 decembrie”. În ciuda temperaturilor scăzute, dar și a situației epidemiologice actuale, târgoviștenii s-au adunat în număr destul de mare pentru a asista la celebrarea unui dintre cele mai importante momente din istoria națională. La acest moment au participat de asemenea și oficialitățile locale.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului național de stat al României, slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți din partea Arhiepiscopiei Târgoviște, urmat de transmiterea alocuțiunilor oficialităților prezente și depunerea de jerbe de flori pentru eroii căzuți la datorie. Prefectul județului, Aurelian Popa, a transmis mesajul Primului-ministru al României, Nicolae Ciucă. ,, 1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea.
Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale. Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei. Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper. Dragi români, De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice. Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi. La mulți ani, dragi români! Trăiască România!”, este mesajul premierului Nicolae Ciucă. Următorul a fost primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, care și-a exprimat și nemulțumirea de gardul amenajat pe platoul din fața Prefecturii Dâmbovița pentru publicul prezent. . ,, Am scris și am rescris de câteva ori acest mesaj. Între entuziasmul specific sărbătorii și încărcătura momentului de glorie de acum 103 ani, s-a strecurat și un pic de sentimentalism al amăgirilor cotidiene. Oglinda faptelor petrecute atunci ne lasă, câteodată, indiferenți. Iar de la indiferență la ignoranță mai e doar puțin.
Dacă ar fi după mine, aș spune non-stop copiilor din școlile românești: luați aminte la 1 Decembrie 1918 și la oamenii acelei clipe! Ce s-a întâmplat atunci, dincolo de fapta istorică propriu-zisă, e o culme a românismului. Luați-vă modele din acei oameni, care, deși aveau interese diferite și orgolii uriașe, au avut curajul să le abandoneze pentru un scop comun, pe care aproape nimeni din afara țării nu paria: o țară fără granițe interioare, unită, mare și puternică. Ce moment incredibil a fost! Ce ispravă unică și irepetabilă în epocă!
De aceea spun că faptele de atunci par, cumva, extrem de îndepărtate, nu prin timp, ci prin comportamente. Am uitat să fim mari, poate și pentru că am uitat să facem lucruri mari.
Iar de provocări nu ducem lipsă și cred că ar trebui ca, în fața lor, să nu ne mai lamentăm și să le considerăm oportunități. Ce s-a întâmplat și se întâmplă, încă, în jurul nostru, în lumea întreagă, e un punct de cotitură care ne scoate la iveală atuurile sau vulnerabilitățile. O criză (de orice fel ar fi ea) poate fi depășită și aducând la suprafață resorturi umane care înnobilează: sacrificiu pentru cei de lângă noi, responsabilitate, dragoste, curaj, generozitate. Am fost provocați să exersăm aceste calități în ultimii 2 ani. Dacă le-am adapta în orice zi, în orice vreme, dincolo de crize, de viruși, de guverne?! N-ar fi o schimbare? N-am fi mai aproape de oamenii de la 1918? Eu cred că da și, de fapt, aceasta este lecția pe care 1 Decembrie ne-o predă peste timp. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, târgovișteni de pretutindeni! ‼️ P.S: Am fost astăzi, în Piața Tricolorului și am avut un moment de ezitare când am ajuns acolo și am văzut o înșiruire de garduri despărțitoare care nu despărțeau nimic. Oamenii care au venit de atâția ani la sărbătoarea de 1 Decembrie au stat mereu în preajma zonei monumentului Eroilor. Și atunci, de ce această exagerare inutiă?” . Nu în ultimul rând, președintele CJD, Corneliu Ștefan a trimis mesajul să dedicat Zilei Naționale a românilor. ,, 1 Decembrie 1918 a fost o zi care a încununat, în cel mai frumos mod, trăirile și speranțele unei națiuni separate veacuri de-a rândul. Astăzi, la peste 100 de ani distanță, ne-am aflat în Piața Tricolorului, celebrând Ziua Națională a României! Nu sunt chiar vremurile pe care am fi vrut să le trăim! Pandemia, efectele acesteia, dar și problemele ultimilor ani ne arată cât de importante sunt unitatea și stabilitatea țării noastre. România reintră însă pe drumul cel drept de la care s-a abătut în ultima perioadă. Depinde doar de noi cum ne construim viitorul, așa cum înaintașii noștri au făcut posibil prezentul nostru. Fiecare decizie pe care o luăm nu trebuie să se abată de la spiritul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Astăzi, am reafirmat cu tărie că avem datoria să facem tot ce ne stă în putere, astfel încât românii să se bucure de tot ceea ce le-a oferit Dumnezeu. Dragi dâmbovițeni, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim solidari și să lucrăm împreună pentru a pune în valoare frumusețea și bogăția județului nostru.La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, Români! La Mulţi Ani, Dâmboviţeni! Doamne Ajută!” .