• joi. feb. 2nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Ziua Națională a României, sărbătorită în Piața Tricolorului din Târgoviște

Byadminstefan

dec. 1, 2022

Astăzi, Sărbătoarea 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost marcată și în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște. A fost celebrat evenimentul decisiv în  istoria României, Marea Adunare de la Alba-Iulia, din anul 1918, unirea Transilvaniei cu România, ce devenea astfel stat naţional reunind cele trei mari provincii românești istorice.

Astfel, mai mulți târgovișteni s-au alăturat oficialităților locale și județene pentru a participa la ceremonia militară, dar și la cea religioasă, desfășurate cu ocazia ,,Zilei Naționale a României – 1 decembrie”. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național de stat  al României, o slujbă religioasă oficiată de reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, continuând cu alocuțiuni transmise de către autoritățile prezente. După aceea au urmat depunerea de coroane și jerbe de flori în memoria soldaților români căzuți pe frontul de război.

Claudia Gilia, prefectul județului:

În urmă cum 104 ani, României i s-a împlinit un vis. Așa cum niciun vis nu vine de nicăieri, acesta a fost rodul muncii, al sacrificiilor, durerilor și luptelor duse de generații la rând. 

MAREA UNIRE a fost rodul unor acțiuni responsabile ale elitelor acelor vremuri! Înaintea unirii teritoriilor vorbitoare de limbă română și care împărtășeau aceleași valori și tradiții culturale s-au unit elitele acelor vremuri pentru a înfăptui un ideal.

Astăzi, avem obligația să îi cinstim pe toți cei care au pus umărul la acest efort istoric. Datorită sacrificiilor lor, România a pășit pe calea modernizării, europenizării și a valorilor democratice.

Nu trebuie să uităm de Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul sau de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Fără cele două „mici” uniri, astăzi nu puteam vorbi de „Marea” unire și de România, așa cum o știm și o iubim noi.

Înaintașii noștri au demonstrat că își iubeau țara mai mult decât propria viața. Tocmai din acest motiv trebuie să înțelegem că 1 DECEMBRIE este despre dragoste, memorie, solidaritate. Este și despre toleranță, pentru că la Unire au participat toate cultele și minoritățile naționale. Au acceptat că Unirea este mai presus de alte obiective individuale. Este adevărat că și România Mare le-a garantat drepturi egale minoritarilor cu ale celor majoritari. A fost un prim pas spre europenizarea completă a țării noastre.

A fost nu doar o declarație, ci un angajament profund democratic și european, a fost un pas foarte curajos în acele vremuri tulburi.

Astăzi, România face parte din cele mai puternice familii: NATO și UE. Și aici elita politică, intelectuală și culturală a luat o decizie care se adeverește că a fost una corectă. România este o țară sigură, care oferă un nou pilon de stabilitate și siguranță în Europa.

Astăzi, le mulțumim martirilor și familiilor celor au căzut pe câmpurile de luptă. Le suntem recunoscători tuturor generațiilor care s-au sacrificat pentru un ideal.

Românii au demonstrat că în perioade de criză știu cel mai bine să-și stabilească prioritățile și să ia cele mai bune decizii. Nu le-a fost ușor înaintașilor noștri când au înfăptuit Unirea, când au intrat în Război sau când au căzut la Revoluție. Nu o să ne fi ușor nici nouă. Dar trebuie să sperăm că toate eforturile noastre nu vor fi în zadar. Vom lăsa o țară mai bună, mai prosperă și mai democratică tinerei generații.

La Mulți Ani, dragi Români!     

La Mulți Ani, România!

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL DAMBOVIȚA”

Corneliu Ștefan, președintele CJD:

„Pe 1 Decembrie 1918 s-a împlinit unirea tuturor românilor într-o Românie mare, încununând lupta de veacuri purtată de poporul nostru prin grelele furtuni ale istoriei.

 Generaţia de la 1918 a plătit cu sânge visul românilor dintotdeauna, acela de a trăi într-un stat naţional, unitar şi indivizibil. Mărturie a acestui lucru stau monumentele eroilor din localitățile județului Dâmbovița ridicate în cinstea și spre amintirea dâmbovițenilor care au luptat pentru libertatea noastră.

 1 Decembrie este ziua în care conștiința de neam, păstrată ca o comoară în inimile noastre, a dărâmat granițele de izolare și i-a adus pe români lângă români.

 La mulți ani, Romania! La mulți ani, Dâmbovița!

 La mulți ani, dragi români! La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor!

 Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră, județul Dâmbovița și pe noi toți!.”

Daniel Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște:

„M-am gândit mult înaintea acestui mesaj. Am recitit câteva descrieri istorice. Am revăzut câteva imagini fabuloase. … Vă fac și o mărturisire: uneori, îmi pun întrebarea „La ce moment al istoriei poporului meu mi-ar fi plăcut cel mai mult să iau parte?!”

 …și oricâte variante aș avea, nu pot să nu-mi doresc trăirea pe care aș fi avut-o dacă se-ntâmpla să fiu pe străzile din Alba-Iulia, în această zi, acum 104 ani…

Oameni buni, fraților,

Puteți înțelege cum un popor întreg a vorbit, a scris, a scandat și a respirat printr-o singură inimă? Cum s-au adunat copiii unui neam întreg din toate părțile geografice la un loc și s-au îmbrățișat frățește?! Cum s-au lipit într-o singură carte paginile răsfirate pe care scria Alba-Iulia, Basarabia, Bucovina, Maramureș?! Cum au înțeles niște lideri vizionari, altminteri fiecare dintre ei cu orgolii și pasiuni, să-și dea mâna și să strige că ȚARA nu se împarte și nu se negociază?!

Ce vulcan de românism în sensul curat al cuvântului, nealterat de sloganuri, nepătat de lozinci!

În acea clipă, acolo mi-aș fi dorit să fiu și să respir același aer cu frații din toată România, uitând ce ne separă și amintindu-ne ce ne unește.

1918 a fost o explozie unică de patriotism în stare pură și de înțelepciune care a depășit granițe sociale, politice sau de educație. Existăm, astăzi, ca stat național, unitar datorită unor oameni rari, care au înțeles perfect clipa istorică și n-au ratat-o. Într-o epocă în care suntem învățați mai mult să ascultăm cuminți ce ni se spune de către alții „mai de soi”, în care ni se predau sloganuri și suntem îndemnați să le învățăm „ca să ne fie bine” (Dumnezeu știe ce-o însemna asta), exemplul de la 1918 pare mai fulgerător ca niciodată. Pentru că românii de atunci n-au ascultat ce li se preda de peste hotare, ci și-au creat ei înșiși o realitate pe care ceilalți au fost nevoiți s-o respecte. Au deturnat istoria care era „pregătită” pentru ei prin alte locuri și au scris cel mai frumos moment din ființa acestui neam. Pentru că istoria aparține celor ce-o trăiesc.

Da, mi-aș fi dorit să fiu acolo. Pentru că, dacă vrem să fim și noi exemple, este necesar să ne uităm acolo unde trebuie, nu în oglinzi mincinoase. Dacă vrem să fim curajoși, trebuie să ne adăpăm din curajul acelor oameni. Dacă vrem să fim lideri adevărați, trebuie să învățăm din sacrificiul celor care, în 1918, au înțeles că NOI înseamnă infinit mai mult decât EU sau TU sau EL.

Eu învăț, cu smerenie, în fiecare zi din aceste lecții. Și vă îndemn și pe dumneavoastră să faceți la fel. E frumos să purtăm tricolorul, dar nu vreau să-l purtăm doar pentru că e „la modă”, ci pentru că ne identificăm cu el și ne înfiorăm când îl privim ridicându-se. Și ne promitem că vom fi mai români cu țara noastră și o vom trata cu respect, cu prețuire, cu grijă. Pentru că alta n-avem.”

 

 

Virgil Guran, vicepreședintele Senatului României:

„Dragi români, este o zi sfântă pentru noi, o zi foarte importantă, o zi care a marcat istoria noastră și care ne-a făcut să fim mândri. Înaintașii noștri au luptat pentru acest lucru, s-au sacrificat și au reușit un lucru extraordinar, să facă o Românie mare, o Românie care în acest moment este puternică și independentă. Astăzi, când am trecut peste o pandemie, când războiul este lângă noi, când trecem printr-o criză energetică, iar lucrurile nu arată foarte bine, este important pentru noi să fim uniți. Să nu uităm la ceea ce au aspirat înaintașii noștri, să ne iubim țara, să fim apropiați, să nu fim dezbinați, așa cum din păcate vedem de multe ori. De asemenea, să-i face pe cei care au luptat pentru România mare, să se uite acolo de sus la noi și să fie mândri. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi monument

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane mergând, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „FRAGILISTIC”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *