În municipiul Târgoviște, Ziua Națională a României a fost sărbătorită solemn și cu devotament și în acest an. Piața Tricolorului a devenit epicentrul ceremonialului militar și religios, dedicat cu înălțime istoriei și valorilor naționale.
La 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, Marea Adunare a marcat un moment istoric deosebit, decidând unirea Transilvaniei cu țara-mamă și contribuind esențial la nașterea României moderne. În spiritul acestor evenimente semnificative, sute de cetățeni au participat cu entuziasm la manifestările dedicate „Zilei Naționale a României – 1 Decembrie”.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național al României și a inclus o solemnă slujbă religioasă oficiată de reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște. Autoritățile prezente au adresat alocuțiuni, evidențiind importanța istorică a acestei zile în istoria românească.
Un moment de profundă comemorare a fost marcat prin depunerea de coroane și jerbe de flori în memoria eroilor români căzuți pe frontul de război. Detașamentele militare au defilat în fața oficialităților și a publicului, aducând un omagiu demn tradiției și sacrificiului acestor eroi.
Un aspect notabil în acest an a fost condițiile meteorologice favorabile, cu soarele strălucind pe cer și o atmosferă călduroasă, oferind participanților un cadru încântător pentru a marca această zi importantă. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea unei expoziții ad-hoc de tehnică militară, reprezentând o premieră în istoria post-1989, desfășurată în centrul municipiului Târgoviște. A fost un moment viu, caracterizat de comunicare și transparență, simbolizând unitatea și mândria națională în această sărbătoare anuală.
Prefectul județului, Claudia Gilia:
„Dragi români,
Astăzi sărbătorim nu doar trecutul nostru, ci și proiecția unui potențial viitor al acestei țări minunate. Fiecare dintre noi își fundamentează prezentul pe doi mari piloni: moștenirea primită de la înaintașii noștri și ce vom oferi noi viitoarei generații.
Fără respect pentru generațiile care au creat România de astăzi și grija necondiționată pentru cei ce vor urma după noi, prezentul nu are niciun sens.
Tinerii noștri sunt garanția progresului și evoluției acestei țări într-o direcție bună. Îi încurajăm să își urmeze pasiunile, să fie curajoși în fața provocărilor, să investească în educație, dar să își cultive și spiritul de inovare și colaborare, pentru că în unitate se află forța. Avem obligația să le oferim oportunități de dezvoltare și un trai mai bun la noi în țară.
Îi vom încuraja să păstreze și să ducă mai departe valorile care ne definesc: solidaritatea, respectul și dorința de a face o schimbare. Fiecare generație are rolul ei în construirea istoriei noastre comune. Iar România are o istorie bogată, care poate inspira la fapte mărețe.
Generația UNIRII ne-a arătat că „se poate”. Dar înaintea acelor lideri au fost alții care au visat, care au pus bazele acestui „se poate” și i-au încurajat să facă pasul corect la momentul potrivit. Iată că în 1918 a fost momentul potrivit și tânăra generație de lideri a știut să facă Unirea cu încredere și cu privirea spre viitor.
Atunci, un vis a devenit realitate. Tot atunci s-a trasat o bornă pentru toate generațiile care au urmat după acel moment.
Au urmat alți lideri cu alte generații care au luptat pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi ca restul națiunilor europene, au luptat cu regimurile totalitare, au readus țara pe un drum democratic și european, au asistat la integrarea României în NATO și UE și acum culegem roadele. România este o țară sigură, prosperă și dezvoltată. Acum știm că totul este posibil.
La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi români!”
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan:
„Unire, mândrie, respect și recunoștință! Sunt sentimentele care ne încearcă pe noi, românii, în această zi de mare sărbătoare a întregului popor.
La 1 Decembrie 1918, istoria s-a scris pentru noi! Când spunem 1 Decembrie, spunem recunoștință față de toți românii care au luptat pentru ca generațiile ce aveau să vină după ei să poată trăi libere și demne pe pământul strămoșesc.
Lor le datorăm țara în care trăim, muncim și ne bucurăm noi și copiii noștri – România întreagă și liberă. Le doresc tuturor dâmbovițenilor și românilor de pretutindeni cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate!
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor!”
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan:
„Niciodată n-am știut cum să-mi încep cuvântul de Ziua Națională. Mereu mi-a fost dificil și nici după atâția ani nu mi-a trecut sentimentul de sfială…
Știți de ce am acest sentiment? Pentru că, de fiecare dată, înainte, am ritualul de a reciti câteva pasaje din istorie. Nu doar Alba Iulia 1918, ci și 1600 – Mihai Viteazul, 1859 – Cuza, 1877, 1989, pasaje despre Mircea cel Bătrân, Ștefan, Vlad sau Avram Iancu, momente care ne-au croit, picătură cu picătură, așa cum suntem astăzi.
Și, de fiecare dată, mi se face „pielea de găină” când mă gândesc la ce-am fost și cine-am fost înainte. Ori nu despre asta e vorba de Ziua Națională? Nu despre întoarcerea la fibra din care-am fost făcuți și la asumarea, cu mândrie și curaj, a acestui trecut?! Și, dacă se poate, la înțelegerea că a fi român este o binecuvântare pe care suntem datori să o mărturisim ca atare.
Adică să fim români când suntem fericiți și avem satisfacții. Dar să fim români și când nu totul merge cum ne-am dori. Să fim români când ne cresc copiii și ne fac mândri. Să fim români și când avem necazuri. Să fim români când suntem înfruntați, să fim ca românii din cărțile de istorie. Să fim ca românii de la 1918, care au uitat de orgolii și au înțeles că țara și interesul național nu se negociază. Să fim români în țară, dar și-n afara ei. Să nu mai râdem singuri de propriul neam, să nu ne mai ocărâm noi pe noi. Să fim români când triumfă ai noștri, dar și când pierd. Să fim români de când deschidem ochii până la sfârșit.
Și, dacă nu ne e foarte greu, să fim români și mâine… și poimâine, nu doar de 1 Decembrie.
La mulți ani, Români!
La mulți ani, Târgoviște!
La mulți ani, Târgovișteni!”