• lun. feb. 6th, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

A șaptea zi a Festivalului Babel! Actorii Teatrului de Vest din Reșița, invitați la conferința de presă unde s-a discutat despre piesa „Don Juan”

Byadminstefan

iun. 16, 2022

În cadrul conferinței de presă de astăzi organizată în Foaierul Teatrului Tony Bulandra, a fost abordat subiectul piesei de teatru „Don Juan” , pusă în scenă de regizorul Mihai Constantin Ranin și jucată extraordinar de actorii Teatrului de Vest  Reșița, în cadrul Festivalului  Babel.

De asemenea, piesa de teatru „Don Juan” a fost extrem de apreciată de publicul numeros. La conferința de presă a fost prezent și profesorul Paul Chiribuță, care a apreciat interpretarea actorilor din această piesă. Nu în ultimul rând, criticul de film, Irina Margareta Nistor, a transmis că a rămas impresionată de modul în care actorii au jucat piesa de teatru, dar și de faptul că în public au fost mulți tineri.

,, Don Juan, temă mare, interes mare pentru public.  Despre Don Juan vă spun… aventura vieții mele. Orașul acesta, fost industrial, are un teatru mult mai vechi decât teatrul nostru, are un teatru de peste 72 de ani. Mi s-a cerut să pun Moliere pentru că se împlinesc 400 de ani de la naștere… Eu îl iubesc mult pe Moliere…. Întâlnirea cu Don Juan nu este prima oară pentru că am mai făcut scenografia la Don Juan-ul lui Laurian Oniga aici la teatru și a fost un spectacol de mare succes, sigur că era un spectacol mai sumbru, pentru că nu avea decât 4 scene comice… M-am bucurat să mă joc cu costumele, iar pentru că nu erau bani, ca de obicei, a trebuit să inventez tot felul de lucruri… A apărut o problemă, distribuția, pentru că era clar că nu puteai să faci o piesă mare cu puțini actori de la Reșița și Dumnezeu m-a ajutat și am avut până la urmă distribuția perfectă pentru că spre deosebire de noi Teatrul din Reșița a început să angajeze masiv tineri… Cred că s-au simțit foarte bine. Important nu este cum te simți, important este ce realizezi… De fiecare dată când faci un spectacol… este un prototip… Spuneam că Don Juan este o piesă dificilă. Limitarea mijloacelor care există în orice teatru mic m-a obligat să fac un spectacol minimalist, fără multe obiecte, concentrându-mă pe imaginea teatrală și bineînțeles în primul rând pe actori, care au lucrat cu energie, cu maximă bucurie…”, a declarat regizorul Mihai Constantin Ranin.

Paul Chiribuță, Conf. Univ, dr Paul Chiribuță, a vorbit despre evoluția extraordinară de pe scenă a actorilor de la Teatrul de Vest Reșița, dar și despre regia magistrală a „maestrului” Mihai Constantin Ranin.

„Vreau să-i felicit pe acești tineri actori pentru că estetica teatrului baroc de care domnul Ranin e atașat e complicată, cere un efort suplimentar actorilor. E o materie care nu se predă în școală, e foarte delicat pentru un actor de jucat așa ceva, iar când lucrul e reușit reiese o doză de umor special pe care domnul Ranin o cultivă… Este foarte dificil de obținut. M-am uitat cu mare plăcere la ceea ce au făcut. Sigur că performanța lor este una remarcabilă în acest corset reprezentat de teatrul baroc. Au fost scene remarcabile, greu de susținut, dar spectacolul a fost coerent și cu o energie extraordinar de bună. M-am bucurat foarte mult, m-am bucurat eu, ca profesor de teatru,  în sensul în care au văzut reușitele unui parcurs dificil de îndeplinit care este acest stil baroc de teatru, complicat de făcut. Vreau să-i felicit pe toți în primul rând pentru dăruire, pentru curaj, pentru că nu este ușor… Domnul Ranin spune că a fost o plăcere, nu cred că a fost o plăcere pentru că știu ce înseamnă din punctul acesta de vedere al cerințelor…Oricum rezultatul este remarcabil… Felicit actorii… Vreau să-l felicit și pe directorul teatrului pentru că este un lucru remarcabil ce a reușit domnia sa la Reșița , să refacă un teatru care a avut și el o istorie, au fost niște actori acolo, s-au întâmplat niște lucruri… Sigur că interesul pentru teatru, după revoluție a scăzut considerabil, dar e minunat când sunt oameni care se preocupă și care reușesc să facă diverse lucruri, așa cum și  domnul Ranin a reușit să facă aici la Târgoviște un punct de referință pe harta teatrului românesc. Vă doresc să reușiți același lucru la Reșița și e foarte bine că aveți o trupă tânără, o trupă competitivă, o trupă care iată poate îndeplini și sarcini dificile și vă felicit”, a declarat Paul Chiribuță.

 

Sursa foto: Oficial Media

VINERI, 17 iunie

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

14:00 Sala Oglinzilor, Identitatea structurii artistice și rezolvarea blocajelor profesionale, atelier de actorie susținut de conf.univ.dr. Paul Chiribuță

17:00 Sala Studio a TTBIs God a Taoist?, regia: Vidyanidhee Vanarase (Prasad), IAPAR, India; 45 min.

18:00 Sala Mare a TTB, HeimatLostregia: Serkan Salihoğlu, Çaglar Yiğitoğulları ProjectGermania, Turcia; 55 min.

19:30 Casa Sindicatelor, The Lament of the Queen, regia: Kuandyk Kasymov, Raimbek Seitmetov Turkestan Music and Drama Theater, Kazahstan, 1h 15 min.

21:30 Piața Mihai ViteazulEurydice, regia: Paweł Szkotak, Biuro Podróży, Polonia; 1h

SÂMBĂTĂ, 18 iunie

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

18:00 Sala Mare a TTBAntigone, regia: Okbaoui Cheikh, Knight of Stage Association, Adrar Algeria;

20:30 Sala Studio a TTBStarting Points – Adventures in Devising Theatre, Scott Johnston

21:00 Casa SindicatelorRomeo și Julieta, regia: Hugo Wolff, Compania de Teatru Dans Microbis, Sibiu; 1h

DUMINICĂ, 19 iunie

11:00 Foaier TTBÎntâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

17:00 Sala Studio a TTB, Doamna Escobar, un spectacol de și cu Ana Maria Carablais, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România; 1h

18:30 Casa SindicatelorRichard III, regia: Emmanuel Ray, Théâtre en Pièces, Chartres, Franța; 1h 40 min.

20:30 Cinematograf  IndependențaManifest FILM, regia: Cornel Mihalache; 50 min.

21:30 Piața Mihai ViteazulKaspar, regia: Paweł Szkotak, Biuro Podróży, Polonia; 50 min.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *