• lun. feb. 6th, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Aviz favorabil pentru modificarea legii calității aerului

Byadminstefan

dec. 22, 2021

Un pas înainte pentru calitatea aerului din România! Senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popesc a venit cu o veste bună în prag de sărbătoare! Propunerea legislativă privind modificarea legii calității aerului a primit astăzi aviz favorabil în unanimitate de voturi de la Consiliul Economic și Social.

Proiectul a fost depus de parlamentarii USR-PLUS, Dragoș Popescu și Oana Cambera. Propunerea legislativă vine în contextul în care 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării. De asemenea, România se confruntă cu șase proceduri de infringement privind calitatea aerului, iar costurile sociale asociate poluării sunt printre cele mai mari în Europa: 1.800 euro/cap de locuitor/an în medie și 3.004 euro/cap de locuitor/an în cazul Bucureștiului.

Nu în ultimul rând,  Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului (RNMCA) a constatat că în țară este un număr insuficient de puncte de măsurare, cu echipamente depășite, iar datele înregistrate nu asigură o informare eficientă a cetățenilor și nu pot fundamenta politici publice eficiente pentru combaterea poluării.

,,La final de sesiune parlamentară mă bucur să pot împărtăși aici o veste bună: propunerea legislativă de modificare a legii calității aerului, pe care am inițiat-o cu colega mea deputat Oana Cambera, a primit aviz favorabil în unanimitate de la Consiliul Economic și Social! Încă un pas către realizarea pachetului de măsuri pe care îl vom propune pentru calitatea aerului și pentru protecția mediului. Deși în România există senzori care transmit date privind poluanții atmosferici, aceștia nu sunt utilizați în elaborarea unor politici publice. Proiectul de lege vine să stabilească și să reglementeze criterii pentru aceste rețele, pentru ca datele să fie o sursă de informație pentru cetățeni și baza unor politici publice eficiente în domeniu. Această măsură va fi completată de responsabilități crescute pentru primăriile orașelor în privința informării cetățenilor, pentru a conștientiza importanța calității aerului”, a transmis senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *