• vin. sept. 30th, 2022

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu: „Inițiativa mea legislativă de a transforma îngroparea și incendierea de deșeuri din contravenție în infracțiune a fost preluată de Ministerul Mediului și integrată în Ordonanța de Urgență”

Byadminstefan

aug. 14, 2022

Senatorul partidului REPER, Dragoș Popescu, a transmis pe pagina sa de Facebook faptul că fenomenul îngropării deșeurilor este unul generalizat de ani buni în România. Acesta a vorbit despre câteva exemple de deșeuri îngropate sau arse ilegal descoperite în acest an în deplasările sale pe care le-a avut în teren. Totodată, Dragoș Popescu speră ca inițiativa legislativă depusă de acesta de a transforma îngroparea și incendierea de deșeuri din contravenție în infracțiune să fie trecută în legislație, și, cel mai important, să se și respecte.

 

Ce a trăit Octavian Berceanu acum 3 ani, să fie martor la îngroparea de deșeuri nu era ceva ieșit din comun și nu e nici acum, din păcate. Ba mai mult, îngroparea gunoaielor era și este chiar o modalitate preferată a firmelor de salubritate și a intermediarilor lor de a scăpa de gunoaie.

Fenomenul îngropării deșeurilor este unul generalizat la nivelul țării noastre:

am văzut asta în martie 2022 în loc. Brezoaele când am găsit deșeuri parțial îngropate și acoperite pe malul Dâmboviței.

am văzut deșeuri îngropate în aprilie în comuna Văcărești din Dâmbovița, unde pentru 103.500 lei au fost executate „lucrări de curățire și amenajare terenuri” pe 6 hectare, conform unui contract de închiriere de utilaje între primăria Văcărești și o societate comercială. În realitate, au fost îngropate deșeuri!

May be an image of outdoors and text that says "GPS GPC Map Camera DâmboviÈ›a Rier Google Comuna Văcărești, Județul DâmboviÈa, România Drum fără nume, România Lat 44.850871° Long 25.459475° 18/04/22 03:48 p.m."

în mai 2022 când am fost să vedem dacă mai funcționează groapa de gunoi a lui Negoiță de pe raza comunei Cățelu am constatat că de fapt la așa zisa „stație de sortare” se îngroapă gunoaie.

 

May be an image of outdoors

 în iunie 2021 am văzut aceeași practică și în municipiul Moreni din Dâmbovița.

May be an image of tree and outdoors

Astea sunt doar câteva exemple. Pe parcursul deplasărilor mele în teren am întâlnit zeci de astfel de terenuri cu gunoaie îngropate pe ele, las pozele mai jos.

Îndârjirea de a expune aceste practici a ajutat, presiunea publică a ajutat și mai mult. Este o muncă susținută și integrată a societății civile, a politicienilor, dar mai ales a autorităților publice, care trebuie să se transforme din martori pasivi (ca să nu spun complici) la fenomen în apărători ai mediului.

Inițiativa mea legislativă de a transforma îngroparea și incendierea de deșeuri din contravenție în infracțiune a fost preluată de Ministerul Mediului și integrată în Ordonanța de Urgență nr.38/2022, m-ar bucura mult să văd că este suficient să fie trecută în lege ca să se respecte. Din păcate, mai e mult până departe” , a transmis senatorul Dragoș Popescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.