• Dum. apr. 14th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu: „Ministerul Mediului ne „afumă” cu o propunere de ordonanță pentru arderile de vegetație”

ByDâmbovițaMedia

mart. 23, 2022

Ministerul Mediului din România a anunțat majorarea amenzilor pentru arderile de vegetație uscată. Senatorul Dragoș Popescu a reacționat pe pagina sa de Facebook în urma  anunțului făcut de Ministrul Mediului, Tanczos Barna, și a punctat că prin această ordonanță de urgență vor crește amenzile pentru cei care ard miriști și vegetație, dar problema poluării nu va fi rezolvată. Potrivit parlamentarului USR, arderile anvelopelor, plasticului tip ABS, resturi din dezmembrări auto și din deșeuri electrice și electronice sunt cele care poluează cu adevărat mediul, acestea generând un fum de până la 4.050 de ori mai toxic decât arderea vegetației.

„Ministerul Mediului – România ne „afumă” cu o propunere de ordonanță pentru arderile de vegetație, în loc să adopte ferm o poziție în privința arderilor de deșeuri scăpate de sub control!

Ministrul Mediului a anunțat că se gândește la o ordonanță de urgență prin care se vor mări amenzile pentru persoanele care ard miriști și vegetație, urmărindu-se astfel “stoparea” fenomenului de arderi de vegetație și miriști: conform datelor Gărzii Naționale de Mediu 83 de persoane au ars zilnic vegetație în 2022.

Mărirea amenzilor fără a le oferi oamenilor o alternativă și să le spui ce ar putea să facă cu vegetația strânsă face măsura insuficientă.

Problema reală este însă arderea altor tipuri de deșeuri: anvelope, plastic tip ABS, resturi din dezmembrări auto și din deșeuri electrice și electronice, care generează un fum de până la 4.050 de ori mai toxic decât arderea vegetației! În această privință, deși există proiect de lege care transformă în infracțiune incendierea deșeurilor, Ministerul nu reușește să formuleze o poziție coerentă de peste o lună și tot amână transmiterea poziției ministerului către Parlament.

Amintesc niște cifre referitoare la aceste incendieri de deșeuri:

doar în 2021, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat în București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendierea a peste 870 de tone de deșeuri, altele decât cele vegetale.

Bilanțul Poliției Ilfov arată că au existat 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, cauciucuri și anvelope de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și DOAR 2 dosare penale deschise” , a transmis senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *