• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu, propune un Registru Național de Mediu și un cazier de mediu

ByDâmbovițaMedia

mai 25, 2022

Parlamentarul USR, Dragoș Popescu, a vorbit în Senatul României despre o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru naţional de mediu şi a unui cazier de mediu, precum şi a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislaţia de mediu.

Acesta a amintit și de ultimele incendii de la depozitele de deșeuri din țară, întrebând organele statului ce măsuri s-au luat în urma lor. Senatorul a oferit mai multe detalii pe pagina sa de socializare.

În luna martie 2022 la depozitul REMAT din Glina au ars caroserii de autoturisme și material lemnos pe o suprafață de peste 1300 mp, cu degajări mari de fum.

În luna iunie 2021 la REMAT Sector 6 au ars resturi de caroserii pe o suprafață de 500 de metri pătrați, incendiu care a dus la evacuarea unui întreg bloc de locuințe.

În decembrie 2021 în Popești-Leordeni au ars aproximativ 8000 de metri cubi de deşeuri electrice şi electronice pe 3000 mp, cu flăcări de peste 6 metri.

Acestea sunt doar trei exemple din ultima perioadă, de incendii la depozite de deșeuri din București și împrejurimi. Sunt multe altele, peste tot în țară.

Am putea spune că arderea a devenit o metodă de eliminare a deșeurilor, una total ilegală și care afectează viețile cetățenilor.

Am adresat o întrebare către Ministrul Afacerilor Interne în încercarea de a afla care au fost măsurile și consecințele legale dispuse în urma acestor trei incendii de proporții.

Răspunsul MAI este unul absolut halucinant. Din documentul semnat de Ministrul Afacerilor Interne aflăm că atât timp cât arderea se rezumă la deșeuri este discutabil dacă evenimentele produse la operatorii care gestionează deșeuri ar putea fi catalogate drept incendii.

Măsurile dispuse? MAI a comunicat către Ministerul Mediului că au avut loc aceste incendii și că ar trebui ca instituțiile să desfășoare controale comune la operatorii care desfășoară activități de colectare, reciclare, prelucrare, valorificare sau depozitare de deșeuri.

Am mai aflat de la MAI că depozitele de deșeuri nu trebuie să fie autorizate pentru securitatea la incendii. Lucru pe care îmi propun să-l remediez printr-o propunere de modificare legislativă.

Aceste practici, de eliminare ilegală a deșeurilor prin ardere, sunt crime asupra mediului și afectează iremediabil întregi comunități” , a transmis Senatorul USR, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *