• joi. sept. 21st, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu: „Românii nu mai au încredere în instituțiile de mediu ale statului”

Byadminstefan

iun. 7, 2022

Federația Coaliția Natura 2000, împreună cu IRES au realizat în perioada 2021-2022 o cercetare sociologică pentru a afla percepția locuitorilor din arii protejate din România asupra conservării, administrării și a legislației de mediu din România.

Parlamentarul USR, Dragoș Popescu, a transmis pe pagina sa de socializare că instituțiile de stat care trebuie să protejeze mediul nu mai au notorietate, iar oamenii care locuiesc în zone protejare ale țării, nu sunt consultați atunci când se impun restricții în zona respectivă.

„Încrederea cetățenilor în autorități și în deciziile statului este foarte scăzută

 

După anul 1989 au fost înființate primele arii protejate, dar statul a arătat mai degrabă o abordare birocratică, neparticipativă și restrictivă.

În anul 2016 a fost înființată Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) care funcționează în subordinea Ministerului Mediului și are ca scop administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Acum în România există sute de arii protejate cu restricții precum interzicerea cositului, a construcțiilor, colectării fructelor de pădure, a pescuitului sau vânătorii,etc. Anumite activități necesită un proces mai complicat de avizare.

Conservarea speciilor, habitatelor, a siturilor geologice și a peisajelor trebuie să fie obiective strategice și prioritare.

Rezultatele preliminare ale studiului menționat au arătat că natura nu este protejată suficient în țara noastră, organizațiile sau asociațiile de mediu non-guvernamentale implicate beneficiază de o imagine pozitivă, în timp ce ROMSILVA sau Ministerul Mediului nu se bucură de aprecierea majorității. ANANP este instituția cu cea mai redusă notorietate.

86% dintre participanții la studiu sunt de părere că populația ce locuiește în zona unei arii protejate NU este suficient consultată atunci când se impun restricții în zona respectivă, în timp ce doar 4% cred că acest lucru se întâmplă, iar unul din zece intervievați nu dă un răspuns.

Majoritatea intervievaților observă o implicare redusă sau inexistentă a autorităților statului în protecția plantelor, animalelor sălbatice, a pădurilor, apelor, pajiștilor, peșterilor și peisajului, în promovarea măsurilor de protecție a mediului, dar mai ales în educarea populației cu privire la protejarea naturii, unde doar 7% dintre persoanele intervievate consideră că autoritățile statului se implică în foarte mare sau mare măsură.

Principalele avantaje ale locuirii în proximitatea unei arii protejate sunt: poluarea redusă/ aerul curat (29%), turismul (21%) și oportunitățile economice sau de afaceri (18%).

Cei mai mulți dintre participanții la studiu au spus că restricțille din ariile protejate sunt excesive, că animalele sălbatice și-au făcut prezența pe raza localităților lor și afectează culturile agricole și reprezintă un pericol pentru oameni și animalele domestice.

Cele mai frecvente resurse naturale folosite sunt ciupercile, fructele de pădure, plantele medicinale, fânul și lemnele pentru foc.

85% dintre participanții la studiu declară că ar accepta restricții legate de utilizarea resurselor naturale dacă ar ști că aceste restricții contribuie la menținerea unui mediu sănătos pentru viitoarele generații.

Federația Coaliția Natura 2000 va publica rezultatele finale ale studiului până la sfârșitul acestui an” , a transmis senatorul USR, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *