• sâm. iul. 20th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu: „Traficul de droguri ar trebui sancționat mai aspru”

ByDâmbovițaMedia

iun. 29, 2022

Urmează să fie majorate pedepsele pentru trafic și consum de droguri, după ce un proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri a fost adoptat în ședința de luni, 27 iunie, a Senatului.

Senatorul Dragoș Popescu a relatat pe pagina sa de socializare că înăsprirea pedepselor pentru consum nu este o soluție, ci mai degrabă traficul de droguri ar trebui sancționat mai drastic.

„PNL-ul a găsit soluția la problema imensă a României, cu drogurile: mărirea pedepselor pentru deținere și consum, la închisoare între 1 și 5 ani! Partidele de coaliție au votat pentru, la fel și, inexplicabil, USR!

A trecut ieri prin plenul Senatului o propunere legislativă de modificare a legii care reglementează prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, care, pe lângă creșterea pedepselor pentru trafic de droguri de risc, crește și pedeapsa pentru deținerea de droguri în vederea consumului propriu la închisoare între 1-5 ani, fără posibilitatea de amendare.

Acum o săptămână experții ne-au explicat în Comisia de Drepturile Omului a Senatului că modalitatea de acțiune pentru a combate consumul de droguri NU este mărirea pedepsei pentru deținere și consum, că măsurile de tip coercitiv nu funcționează, că avem nevoie de politici coerente, de programe de prevenție, de centre de informare și tratare, de o soluție de tratare a tinerilor sub 18 ani, din ce în ce mai numeroși în rândul consumatorilor de droguri.

Cu toate astea ieri 101 senatori au votat majorarea pedepsei pentru consum de la intervalul 3 luni – 2 ani sau amendă, la un minim de 1 an de închisoare și maxim 5 ani.

Este de neconceput să ne imaginăm că o persoană dependentă, sau consumatoare ocazional va petrece minim 1 an în închisoare pentru consum și ce ar putea să însemne asta pentru viața acelei persoane.

Ce au înțeles colegii senatori din discuția cu experții?!

Să aleagă calea cea mai simplă, ale căror efecte nu au fost dovedite, pe care alte state nu le mai iau de mult, în speță înăsprirea pedepselor pentru deținerea de droguri în vederea consumului propriu.

Mă număr printre cei 2 senatori care au votat abținere, iar motivul este simplu, cred că traficul ar trebui sancționat mai aspru, dar nu și consumul. Am încredere că deputații vor înțelege implicațiile acestui proiect de lege și vor amenda în comisii propunerea prin păstrarea pedepselor mărite pentru trafic și vor avea curajul de a alege altă cale pentru reglementarea deținerii drogurilor în  vederea consumului propriu” , a transmis pe Facebook senatorul, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *