Vești bune oferite de senatorul USR-PLUS, Dragoș Popescu! Propunerea legislativă a senatorului USR Dragoş Popescu şi a deputatului USR Oana Cambera de îmbunătăţire a calităţii aerului înconjurător, a fost adoptată în plenul Senatului cu majoritate de voturi.
Parlamentarul Dragoș Popescu a precizat că 59 de senatori au votat pentru, 43 – împotrivă şi șase s-au abţinut.
Politicianul a oferit mai multe detalii despre această propunere legislativă pe pagina sa de Facebook.
„Interesul cetățenilor a primat astăzi și proiectul inițiat de mine și colega mea, Oana Cambera, care propune modificarea legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător a trecut cu 59 de voturi pentru și 40 împotrivă în plenul Senatului.
PSD-ul a preferat să voteze împotriva populației României și a dat astăzi un vot de răzbunare pentru că USR-ul a votat împotriva Legii de mutilare a ariilor naturale protejate, a.k.a. „Legea Zamfir”.
Proiectul de modificare a Legii 104/2011 este unul transpartinic și rezultatul unor ample consultări cu experți, institute de cercetare, societatea civilă și instituții cu atribuții în protecția mediului.
Proiectul propune:
Crearea unui Sistem Național pentru Calitatea Aerului, pentru decizii incluzive, transparente și o monitorizare reală și eficientă a calității aerului.
Acces liber la datele din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului.
Reglementarea senzorilor și a sistemelor de senzori pentru măsurători informative.
Transparentizarea datelor provenite de la poluatorii industriali și transmiterea lor în timp real către public și către Garda de Mediu.
Definirea unor noi atribuții pentru Garda Națională de Mediu, privind măsurarea calității aerului, pentru eficientizarea intervențiilor pe teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant.
Reglementarea poluanților precum hidrogen sulfurat, formaldehida, negru de fum și amoniac.
În declarația mea din plenul Senatului, am reiterat faptul că în prezent România are deschise 6 proceduri de infringement privind poluarea aerului, iar Ministerul Mediului respinge orice propunere venită din partea Parlamentului pe tema calității aerului. Mai mult decât atât, ministerul nu a avansat nicio politică publică, OUG, HG, sau Ordin de Ministru care să rezolve aceste probleme. Tot ce s-a întâmplat pe această temă a fost înființarea unui nou și inutil comitet interministerial…
Propunerea legislativă a avut raport favorabil de la comisiile sesizate în fond și avize favorabile de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Concurenței și Consiliul Legislativ.
Senatul este prima cameră sesizată, propunerea legislativă își urmează parcursul în Camera Deputaților, care este for decizional.
Mulțumesc colegilor senatori care au înțeles miza acestui proiect și au votat în consecință. Avem nevoie de aer curat și de legislație adaptată și coerentă!” , a fost mesajul senatorului Dragoș Popescu.