• joi. sept. 29th, 2022

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu vorbește despre motivele pentru care continuă să întârzie implementarea sistemul garanție – returnare pentru ambalajele reutilizabile

Byadminstefan

sept. 12, 2022

Senatorul partidului REPER, Dragoș Popescu, a vorbit în plenul Senatului României despre întârzierea implementării sistemului de garanție – returnare pentru ambalajele reutilizabile, afirmând că acest lucru se întâmplă din cauza ministrului Mediului, Tanczos Barna, care dorește ca Ministerul să fie acționar și organ de control. Parlamentarul a mai transmis că instituțiile statului obișnuiesc să se miște încet atunci când vine vorba de implementarea unor noi politici de mediu, iar sistemul de garanție – returnare ar putea fi cel mai complicat sistem logistic din România.

 

 

Am vorbit astăzi în plenul Senatului despre cum va fi implementat în România deja “prea discutatul”, dar “prea amânatul” sistem de Garanție-Returnare pentru ambalajele reutilizabile.

Nu spun nicio noutate când zic că instituțiile statului român se mișcă cu încetinitorul, dar cumva Ministerul Mediului reușește să fie “campion” la implementarea cu întârziere a politicilor de mediu.

după ce a depășit toate termenele rezonabile de parcurgere a pașilor legali, Ministerul va trebui să amâne din nou – după declarațiile ministrului – data de intrare în funcțiune a sistemului.

Printre principalele probleme ale sistemului propus la nivelul României ar fi:

Ministerul Mediului va fi și acționar și organ de control;

Ministerul a optat pentru cea mai modestă variantă de sistem de garanție-returnare:

De ce spun modestă? Pentru că nu vor implementa sistemul pentru:

borcane, sticle din plastic mat (cum sunt sticlele de șampon sau detergenți) sau ambalajele tip Tetrapack.

sticlele de alcool sanitar sau de oțet nu sunt incluse în sistem, deși știm că sunt din aceleași materiale (PET) și ar putea fi reciclate fără probleme.

Cine știe, poate cândva, când o avea România un ministru care să își dorească să protejeze mediul și nu grupurile de interese, ‘om avea și noi un sistem de garanție returnare eficient, iar plasticul nu va mai domni peste ape, câmpuri, munți și văi” , a transmis senatorul Dragoș Popescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.