• sâm. sept. 23rd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Festivalul Babel de la Târgoviște continuă

Byadminstefan

iun. 13, 2022

Festivalul Babel, unul dintre cele mai așteptate evenimente din an, continuă să facă furori la Târgoviște. Astăzi, în Foaierul Teatrului Tony Bulandra, selecționerul festivalului, Liviu Cheloiu, a vorbit despre evenimentele care au avut loc cu o zi în urmă, dar și despre cele care vor urma pe parcursul zilei de astăzi.

Nu în ultimul rând, la această conferință de presă a participat și Tudor Chirilă, regizorul filmului documentar „Lumea e bine făcută?”

Astfel, au fost dezbătute mai multe subiecte pe marginea acestui scurt-metraj.

„A fost o zi plină ieri, cu evenimente diferite în mai multe locații. Începând cu conferințele Babel susținute în Foaier, Workshop sus, repetiții și așa mai departe. De asemenea, la ora 16:00 am avut lansarea de carte în memoria lui Florica Ichim, aici în Foaier. La ora 17:00 am avut spectacol în Sala Studio, la ora 18:00 am avut o lansare de carte la Cinematograful Independența, urmată de o proiecție de film, la orele 19:00. Îl avem lângă noi pe regizorul filmului, Tudor Chirilă…De asemenea, la orele 20:00 am avut un spectacol în Piața Mihai Viteazul. Acesta trebuia să aibă loc pe esplanada de acolo, a fost mutat în interiorul Casei Sindicatelor de frica ploii, cu toate că plouă și în Casa Sindicatelor…Din păcate, la orele 21:30 trebuia să avem compania Eccentrici Dadario din Milano, dar din nefericire au rămas în pană cu mașină, în Slovenia undeva și putea fi reparată doar astăzi pentru că au prins week-end-ul.  De comun acord am renunțat la ideea de a veni ei la noi, dar cu siguranță o să-i avem la anul. Din păcate, vremea nu prea ține cu noi, e foarte schimbătoare. Degeaba consultăm noi aplicațiile din telefon, că ea se schimbă de la o oră la alta

Să spunem și câteva cuvinte despre proiecția de film pe care am avut-o ieri. Lângă noi este domnul Tudor Chirilă, regizorul, pe care îl rog să ne spună câteva cuvinte” , a transmis Liviu Cheloiu, selecționerul Festivalului Babel și actor al Teatrului Tony Bulandra.

Mai departe, regizorul Tudor Chirilă a preluat cuvântul.

 

„Motivul pentru care documentarul meu de lungmetraj, artistic, experimental a fost prezent în acest festival este acela că înainte de pandemie am filmat o parte din el aici, într-un spațiu extrem de interesant, care văd că a ieșit din atenție și îmi pare rău pentru asta. Filmările au început în București, prima parte, iar aceasta a fost partea a doua „Europa” , care încă așteaptă să fie difuzată. Probabil din toamnă, când va fi relansat postul TVR Cultural. Pandemia a întârziat acest film. Am filmat și eu în cadrul acestui film și pe toți, puzderia de indivizi pe care am întâlnit-o în cale, i-am întrebat: lumea este într-adevăr bine făcută? Am montat răspunsurile cu o sumedenie de intervievați, doi dintre ei fiind prieteni ai festivalului. Cred că ideea filmului meu este aceea că nu se știe dacă lumea este bine făcută, dar a meritat să întreb.”

MARȚI, 14 iunie

 

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

 

14:00 Sala Oglinzilor, Identitatea structurii artistice și rezolvarea blocajelor profesionale, atelier de actorie susținut de conf.univ.dr. Paul Chiribuță

 

18:00 Sala Studio a TTB, #nuEu, regia: Casandra Topologeanu, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România; 1h

 

19:30 Piața Mihai Viteazul, Made of stone, Scena Kalejdoskop, Polonia; 45 min.

 

20:30 Sala Mare a TTB, Casa, regia: Dumitru Acriș, Teatrul Național Satiricus, Chișinău, Republica Moldova; 2h (fără pauză)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *