• vin. sept. 22nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Interviu cu Dr. Ancuța-Maria Vintilă, medic specialist neurologie al centrului medical Mediplus Târgoviște

Byadminstefan

iun. 26, 2022

Neurologia este o ramură a medicinii specializată pe studiul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos, un sistem complex, sofisticat, care controlează si coordonează funcțiile întregului organism.

Pentru acest domeniu al medicinii a oferit mai multe detalii Ancuța-Maria Vintilă, medic specialist în neurologie, care îți desfășoară activitatea în cadrul centrului medical Mediplus din Târgoviște.

Rep: Ce rol joacă vitaminele din complexul B în echilibrul sistemului nervos?

Vitaminele din complexul B au roluri variate și esențiale în toate aspectele funcționării sistemului nervos. Fiecare vitamină B are un sistem specific de transport celular neuronal, astfel încât la nivel cerebral, vitaminele B sunt concentrate în cantități de zeci de ori mai mari decât în plasma sanguină.

Vitaminele complexului B sunt implicate în sinteza și mentenanța tecilor de mielină (învelișuri lipidice ale nervilor) care asigură protecția neuronilor și transmiterea rapidă a impulsurilor nervoase. În plus, au rol antioxidant și în producerea neurotransmițătorilor care asigură comunicarea interneuronală corectă. Vitaminele B sunt necesare metabolismului energetic cerebral, intervin în sinteza ADN și ARN. Aceste roluri sunt evidente încă din viața intrauterină, când vitaminele din grupul B au funcție crucială în dezvoltarea normală a sistemului nervos.

Rep: Ce simte o persoană cu deficit de vitamine din complexul B? Care sunt  simptomele?

Simptomele nivelului scăzut de vitamine B variază în funcție de vitamina în cauză și de severitatea deficitului. Cel mai frecvent, pacienții acuză: fatigabilitate accentuată, tulburări de memorie, confuzie, diminuarea apetitului, senzație de amorțeală, furnicături și înțepături la nivelul extremităților, slăbiciune musculară, cefalee, dispoziție depresivă. În cazuri grave, apar tablouri neurologice care necesită tratament imediat, precum sindromul Korsakoff, boala Beri-beri, scleroza medulară combinată, care pot lăsa sechele neurologice severe. 3.Din ce cauze poate să apară o carență de vitamine B? Cele mai importante cauze ale deficitului de vitamine B sunt: dieta vegană, vegetariană, sau de alt tip care exclude alimentele bogate în vitamine B, rezecțiile gastrice sau ale intestinului subțire din diferite cauze (neoplazii, chirurgia obezității), boala celiacă, boala Chron, deficitul de factor intrinsec, gastrita atrofică, alcoolismul cronic, unele medicamente administrate în mod cronic (precum antiacidele gastrice, antiepilepticele), expunerea accidentală sau recreațională la oxid nitric și unele medicamente administrate în mod cronic (precum antiacidele gastrice, antiepilepticele).

 

Rep: Ce analize se pot face pentru a identifica un astfel de deficit?

Testarea nivelului de vitamine B din organism poate folosi probe sanguine sau probe de urină (fie eșantion unic, fie eșantion din urina eliminată în 24 de ore). Cel mai frecvent, se efectuează analiza sanguină a nivelului viteminelor B1 (tiamina), B6 (piridoxina), B9 (acidul folic) și B12 (ciancobalamina), dar se pot doza și vitaminele B2 (riboflavina), B3 (nicotinamida), B5 (acidul pantoteic) sau B8 (biotina), în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Rep: Ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane cu manifestări neurologice cauzate de carența de vitamine B?

Vitaminele din complexul B se regăsesc într-o varietate bogată de surse alimentare, fiind ușor de introdus în dieta zilnică. Dintre acestea, amintim în special: carnea de pui și de curcan, peștele, fructele de mare, ciupercile, laptele, ouăle, broccoli, varza, spanacul, kale, mazărea, avocado, bananele, nucile, alunele, fisticul și cerealele integrale fortifiate (cu adaos de vitamine și minerale). 8. Cine are nevoie de suplimente alimentare cu vitamine din complexul B? Suplimentarea cu vitamine de grup B este necesară după ce dozarea acestora a dovedit clar un deficit. Dacă nu se respectă această indicație, apare riscul supradozării, cu efecte nefaste ce pot fi permanente. Cei care au nevoie de suplimentarea vitaminelor B sunt vegetarienii sau persoanele cu alt tip de diete restrictive, pacienții cu deficit de absorbție digestivă, femeile care doresc să devină însărcinate sau sunt în primele luni de sarcină (când se administrează vitamina B9, acidul folic), pacienții cu tulburare depresivă majoră și cei cu diabet zaharat sau alcoolism cronic cu simptome de polineuropatie periferică.

Rep: Când se iau vitaminele B și pentru ce interval de timp? (există un moment optim al zilei? Pe ce durată este cel mai bine să luăm astfel de suplimente?)

Suplimentele cu vitamine B ar trebui administrate dimineața, cu micul dejun, deoarece sunt implicate în metabolismul energetic. Mai mult, la unii pacienți, s-a demonstrat că vitaminele din complexul B afectează durata și calitatea somnului, de aceea trebuie evitată administrarea în a doua parte a zilei. Durata tratamentului trebuie strict stabilită doar împreună cu medicul curant, în funcție de deficitul preexistent de vitamine B și de patologia tratată.

 

Rep: Când este nevoie de vitamine B injectabile?

Vitaminele B trebuie administrate injectabil doar în situații specifice, precum: tulburări de deglutiție, intoleranță digestivă, imposibilitatea organismului de a absorbi eficient vitaminele din tubul digestiv (în deficitul de factor intrinsec gastric, gastrita cronică, rezenţiile gastice şi ale porţiunii terminale a intestinului subţire) sau în necesitatea de corectare rapidă a nivelurilor reduse de vitamine B (în scleroza combinată subacută care afectează măduva spinării și nervii periferici).

Rep: Ce înseamnă exces de vitamine din complexul B și la ce riscuri ne expunem?

Dacă utilizăm doar sursele alimentare de vitamine B, este extrem de improbabil să avem un exces, deoarece sunt vitamine hidrosolubile care nu se stochează li se elimină zilnic din organism. Pericolul apare când administrăm suplimente vitaminice fără să existe un deficit dovedit sau o indicație medicală clară. Excesul de vitamine B se poate manifesta prin neuropatie periferică (senzații anormale de amorțeli, înțepături și diminuare a sensibilității extremităților), afectare hepatică, flush tegumentar. Doze prea mari de acid folic (vitamina B9) pot masca un deficit concomitent de vitamină B12!

 

Dr. Ancuța-Maria Vintilă, medic specialist neurolog membră a Consiliului Național al Ordinului Medicilor din Franța, membră a Academiei Europene de Neurologie, a Societății Internaționale de Cefalee și a Societății Internaționale de Tulburări de Mișcare
Centrul medical Mediplus, Târgoviște – programări la telefon 0745 030 015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *