• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, prezent la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Târgoviște

ByDâmbovițaMedia

nov. 14, 2023

Astăzi, 14 noiembrie, Judecătoria Târgoviște a sărbătorit inaugurarea noului său sediu modernizat, marcând un moment important în evoluția infrastructurii judiciare locale. La eveniment a participat și ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

 

Noul sediu al Judecătoriei Târgoviște impresionează prin dotări de ultimă generație, oferind cinci săli de judecată, patru săli de ședință, cinci săli de deliberare și două săli de așteptare. Designul modern și atenția la detalii se reflectă și în existența unei săli de audiere a martorilor sub acoperire, precum și a unei săli special destinate audierii minorilor.

 

Evenimentul a fost marcat de prezența profesioniștilor din domeniul dreptului, judecători și grefieri, care au avut privilegiul de a explora fiecare aspect al noii facilități. Participanții au avut parte de un tur detaliat al clădirii, apreciind investiția în infrastructura judiciară în valoare de 17,6 milioane de lei, derulată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

 

În discursurile susținute în cadrul ceremoniei, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat importanța investițiilor în infrastructura judiciară și a felicitat eforturile depuse pentru modernizarea Judecătoriei Târgoviște. Judecătoria Târgoviște își va desfășura activitatea în noul sediu începând de luni, 20 noiembrie 2023.

 

După un tur al noului sediu, în cadrul evenimentului au fost transmise  și  alocuțiuni de către participanți, oferind o perspectivă completă asupra importanței noii clădirii și condițiile pe care aceasta le oferă în desfășurarea activității pentru profesioniștii din domeniul dreptului.

Președintele Tribunalului, Ion Goloiu:

„Lucrările pentru acest proiect ambițios au debutat în luna mai 2021, valoarea totală a investiției este de peste 17 milioane lei. A fost un proiect impus de condițiile cu totul improprii în care se desfășura activitatea în Instanță, la momentul respectiv, dotările erau depășite, nu se asigurau fluxurile necesare pentru personalul Instanței, pentru magistrați, nu existau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Acum, remarcăm cu toții rezultatul lucrărilor în care Judecătoria Târgoviște își va putea desfășura activitatea în condiții mai mult decât optime.”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției:

„Este a treia instanță pe care reușim să o inaugurăm în scurt timp. Îi mulțumesc Ministerului Dezvoltării prin CNI, care ne-a fost partener în aceste proiecte. Am fost la Târgu-Jiu, am fost la Slatina, iar astăzi mă bucur să fiu prezentă la inaugurarea unei judecătorii care arată la standarde europene. O felicit pe doamna președinte a Judecătoriei Târgoviște că va avea ocazia, împreună cu colectivul, profesioniștii dreptului de aici, împreună cu justițiabilii din Târgoviște, să vă desfășurați activitatea într-un sediu care presupune o investiție de peste 17 milioane de lei, o investiție, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie replicată peste tot acolo unde sediile de judecătorii arată altfel decât vedem aici.”

Narcis Erculescu, membru în Consiliul Suprem al Magistraturii:

 

„Acest proiect deosebit a fost realizat datorită implicării unei întregi echipe, aici vorbim despre Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării, Compania Națională de Investiții și a tuturor colegilor care au activat în cadrul Judecătoriei Târgoviște și în cadrul Tribunalului Dâmbovița, și au pus umărul la realizarea acestui proiect. Îmi aduc aminte că inițiativa derulării acestei investiții a plecat cu mult timp înainte de mutarea temporară a Judecătoriei în sediul în care a funcționat, într-un cămin de liceu, total impropriu desfășurării activității unei Instanțe. Această inițiativă a plecat undeva în anul 2010, când președinte al Instanței  Judecătoriei Târgoviște era colegul nostru, Dragoș Popoiag, împreună cu care și cu ajutorul unor specialiști criminaliști de la Inspectoratul de Poliție Județean, am întocmit patru dosare cu fotografii în care am arătat realitatea din Instanță în ceea ce privește infrastructura judecătoriei. Aceste patru dosare le-am expediat la Consiliul Superior al Magistraturii din acel moment, la Ministerul Justiției, la Ministerul Dezvoltării și cred eu că acela a fost momentul de început pentru renovarea sediului Judecătoriei Târgoviște.”

 

Adrian Cefalan, directorul CNI:

„Într-adevăr, a fost un drum greu și lung. Greu pentru că atunci când am preluat clădirea de la Ministerul Justiției, aceasta nu arăta prea bine, era o clădire cu risc seismic. Trebuia întâi consolidată, apoi să discutăm de reconfigurări și reconversie. Am avut dificultăți și în ceea ce privește partea de conformare a clădirii, pe de o parte să respecte solicitările Ministerului Justiției, pe de altă parte, să respecte avizele obținute, în special avizul ISU. Pe această cale, le mulțumim colegilor de la ISU Dâmbovița pentru buna colaborare atât pentru această investiție, cât și pentru celelalte proiecte pe care le derulăm în județ.”

 

Paul Mihail Fratilescu, președinte Curtea de Apel Ploiești:

„Mă bucur că sunt prezent la acest eveniment și chiar mi-aș dori să particip la cât mai multe astfel de evenimente. Să nu uităm că ne aflăm astăzi la un moment semnificativ pentru justiția dâmbovițeană și mă refer la faptul că suntem într-un oraș cu tradiție veche, care a fost Reședință Domnească timp de trei secole, începând de la Mircea cel Bătrân și Constantin Brâncoveanu. Avem și noi la Ploiești nevoie de astfel de sedii, aici mă refer pe raza județului Prahova, unde încă sunt sedii care nu funcționează în condiții optime, dacă vorbim despre Judecătoria de la Mizil, Vălenii de Munte, Câmpina, iar lista poate continua. Judecătoria Târgoviște face parte dintr-o Instanță foarte importantă pe harta Justiției de  Apel Ploiești, fiind a treia judecătorie ca volum de activitate, anual cu peste 15.000 de dosare. Astfel, un sediu ca acesta va asigura condiții cel puțin optime pentru desfășurarea activității.”

 

Lavinia Barbu, președinte Judecătoria Târgoviște:

„Mutarea în sediul Judecătoriei Târgoviște este un moment de bucurie pentru toți colegii mei, judecători și grefieri. Este un moment pe care l-am așteptat de mult timp cu toții. Prioritar, aș vrea să le mulțumesc colegilor mei care s-au implicat activ, au depus eforturi considerabile, în condițiile în care activitatea Judecătoriei Târgoviște nu a fost întreruptă în ultima lună, pentru ca împreună să facem posibilă funcționarea în noul sediu, în data de 20 noiembrie, mai exact de lunea viitoare. A fost un moment de bucurie care vine după o realitate destul de dificilă la Judecătoria Târgoviște. Aici mă refer la faptul că pe parcursul anului au funcționat nouă (9) judecători, șapte în penal și doi în civil. Această realitate a avut consecințe, oboseală fizică și psihică, până la epuizarea colegilor mei judecători și grefieri. Am depășit de mult timpul de opt ore pe zi petrecute în instanță, iar consecința a fost acordarea unor termene de judecată îndelungate, astfel încât, astăzi, Judecătoria Târgoviște acordă termene în lunile mai și iunie 2024. Cu toate acestea, prin buna colaborare cu Baroul Dâmbovița, am beneficiat de înțelegerea avocaților, care au comunicat aceste aspecte cu justițiabilii și nu am întâmpinat mari probleme. Acum, în sfârșit ne putem desfășura activitatea în condiții propice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *