„Țara arde deșeuri, oamenii suferă din cauza poluării, iar Ministerul Mediului – România o arde cu urșii”.
La sfârșitul anului trecut, senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu depunea o propunere legislativă pentru transformarea în infracțiune a incendierilor de deșeuri și îngropării acestora. Astfel, cei care comit astfel de fapte să fie amendați penali sau chiar pedepsiți cu închisoarea, de la șase luni până la trei ani. Chiar dacă această propunere a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, pentru ministrul mediului Tánczos Barna nu a fost convingătoare propunerea inițiată de parlamentarii USR, Dragoș Popescu și Oana Cambera. Acesta a justificat că nu este clar termenul de incendiere în propunerea legislativă. În schimb, ministrul Mediului a venit cu o altă propunere, aceea de fi pedepsiți cu închisoarea cei care dețin neautorizat specii de urs, lup, râs și pisică sălbatică!
„Am depus o propunere legislativă pentru transformarea în infracțiune a incendierilor de deșeuri și a îngropării acestora, o modificare pe OUG 195/2005, dar și OUG 92/2021, în care am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală pentru faptele respective.
Până aici totul ok, am luat act de avizul favorabil al Consiliului Legislativ și am depus amendamentele aferente și de avizul favorabil al CES. După care vine poziția Ministerului Mediului România, care, ce credeți? Nu susține inițiativa pe motiv că trebuie clarificat termenul de incendiere!
În schimb, Ministerul vine cu o serie de amendamente proprii la OUG 195/2005, fără expunere de motive și fără nicio legătură cu obiectul propunerii mele!
Deși nu e de acord cu propunerea de instituire a pedepsei cu închisoarea pentru incendierea deșeurilor, Ministerul propune neargumentat pedeapsa cu închisoarea pentru deținerea neautorizată de exemplare din speciile urs, lup, râs și pisică sălbatică!
Un interes deosebit pentru Minister este și reglemetarea activităților de fotografiere și filmare a speciilor de urs, lup, râs și pisică sălbatică aflate în mediul natural, care se pot organiza și desfășura de către persoane fizice sau juridice autorizate, excepție făcând administratorii fondurilor cinegetice și administratorii/custozii ariilor naturale protejate, conform unui amendament propus de minister.
În finalul expunerii de natură cel puțin ridicolă a Ministerului Mediului, semnată de însuși ministrul Tánczos Barna, Ministerul recunoaște problema poluării provenite din arderile de deșeuri:
“Acest tip de ardere necontrolată constituie o sursă semnificativă de emisii de poluanți atmosferici cu efecte majore și grave asupra sănătății umane, cum ar fi PM10, PM 2,5, negru de fum, dioxină”
Voi solicita colegilor din comisii să nu votăm amendamentele ministerului și să solicităm motivarea acestora într-o propunere legislativă separată.
___________________
Fenomenul arderilor de deșeuri rămâne din păcate unul de amploare în țara noastră. Doar în 2021, ISU a raportat strict în București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere a peste 870 de tone de deșeuri, altele decât cele vegetale. Bilanțul Poliției Ilfov e și mai sumbru: 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, cauciucuri și anvelope de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 2 dosare penale deschise.
Cel mai recent studiu realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului” , a transmis senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu.