• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Parlamentarii Oana Cambera și Dragoș Popescu lansează campania „Împreună pentru aer curat”, cu soluții legislative privind calitatea aerului înconjurător

ByDâmbovițaMedia

feb. 27, 2023

Comunicat de presă

Parlamentarii Oana Cambera și Dragoș Popescu lansează campania „Împreună pentru aer curat”, prin care promovează soluții legislative pentru problemele de mediu cu care se confruntă în prezent multe zone din țară. Campania este lansată în contextul în care poluarea masivă a devenit o problemă majoră a României, cu multiple proceduri de infringement nerezolvate, în timp ce Camera Deputaților nu a reușit încă să adopte o inițiativă legislativă care ar aduce îmbunătățiri semnificative.

 

Doar în luna ianuarie a anului 2023, peste 250 de cetățeni ai județului Ilfov au făcut sesizări Gărzii de Mediu cu privire la calitatea precară a aerului. Senzorii de măsurare a calităţii aerului din Ilfov au arătat de mai multe ori la începutul acestui an faptul că limitele maxime admise la poluarea cu particule nocive au fost cu mult depășite.  Totuși, aceste măsurători nu sunt luate în calcul pentru crearea și implementarea unor măsuri iar instituțiile de mediu nu țin cont de sesizările care vin dinspre populație.

 

Costul social asociat problemelor legate de poluare din România, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din Uniunea Europeană, în valoare de 1.810 euro. La nivel de oraș, recordul este deținut de București, mai exact în valoare de 3.004 euro/cap de locuitori, ceea ce înseamnă că românii suferă cel mai mult dintre europeni atât din punct de vedere al sănătății, cât și financiar.

 

Campania lansată include o petiție pentru susținerea unui proiect de lege care aduce măsuri pentru ameliorarea calității aerului. În Parlamentul României este înregistrat un proiect de lege care vine cu o gamă largă de soluții și actualizări ale legii privind calitatea aerului înconjurător. Proiectul a fost adoptat de Senat și a primit avize favorabile în Camera Deputaților de la Comisia juridică, Comisia pentru tehnologia informațiilor, Comisia pentru industrii și Comisia pentru drepturile omului. Pentru a deveni lege proiectul are nevoie de un raport de adoptare de la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic și să fie inclus pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților. Campania Împreună pentru aer curat reprezintă un apel adresat cetățenilor, specialiștilor în probleme de mediu și ONG-urilor care lucrează pentru protecția mediului să se alăture inițiativei pentru a debloca acest proiect legislativ și să semneze petiția aici. (https://campaniamea.declic.ro/petitions/impreuna-pentru-calitatea-aerului-inconjurator)

 

„Calitatea aerului este, în acest moment, în România o problemă de sănătate publică! Prin neadoptarea unor măsuri, factorii de decizie îi îmbolnăvesc, zi de zi, pe oameni. Adulți, copii, seniori, săraci sau bogați, respirăm cu toții același aer, iar bolile asociate poluării au ajuns să omoare de 15 ori mai mulți români decât accidentele rutiere. Prin această campanie, ne dorim să aducem în atenția Camerei Deputaților care sunt efectele negative ale amânării votului pe acest proiect de lege. Trebuie să înțelegem cu toții că propunerea legislativă trebuie adoptată urgent, ACUM”, a declarat deputata de Ilfov Oana Cambera.

 

„În prezent, legislația românească este incompletă și neactualizată și pentru că la nivelul Reţelei Naţionale pentru Monitorizarea Calităţii Aerului (RNMCA) există o serie lungă de probleme, precum puncte insuficiente de măsurare, echipamente vechi şi calibrate defectuos, problema informării ineficientă a cetăţenilor și multe altele.  Proiectul de lege ar rezolva o mare parte dintre aceste probleme și ar reduce numărul anual mult prea mare de decese premature în rândul românilor, care în momentul de față este 29.000”, a declarat Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița.

 

Cu ce vine proiectul de lege în ajutorul luptei pentru îmbunătățirea calității aerului:

 

  • extinde competențele Gărzii Naționale de Mediu în privința măsurării calității aerului;
  • crearea unui organism pentru gestionarea și monitorizarea calității aerului, care promovează deciziile incluzive, cu participarea mediului academic și a societății civile;
  • rețele de senzori pentru monitorizarea calității aerului;
  • asigurarea accesului la date deschise din RNMCA prin punerea acestora la dispoziţia publicului;
  • introduce o nouă obligaţie, în sarcina titularilor de activitate, de a transmite Gărzii Naţionale de Mediu rezultatele monitorizărilor în timp real, precum şi de a posta pe site-urile proprii valorile monitorizării.
  • definirea altor poluanţi;

 

Printre cele mai mari probleme identificate în privința calității aerului, se numără faptul ca în România 9 din 10 persoane respiră aer care depășește limitele pentru poluare stabilite, iar în București, poluarea aerului este responsabilă pentru 2869 de morți premature în 2021 din cauza expunerii pe termen lung la poluarea cu PM2,5. Riscul îmbolnăvirilor este de 10 ori mai crescut pentru copii și o serie de afecțiuni sunt influențate negativ de poluare, spre exemplu riscul de accidente cerebrale vasculare crește cu până la 30%.

 

În plus, România a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirea limitelor privind poluarea aerului cu pulberi în suspensie, PM10, în București, iar o altă procedură de infringement este în derulare pe tema depășirilor înregistrate la dioxidul de azot. În total, România are deschise nu mai puțin de șase proceduri de infringement pe tema calității aerului și a poluării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *