• Dum. apr. 14th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatul României vrea să dea liber la vânătoarea de păsări migratoare și a urșilor din extravilanul localităților

ByDâmbovițaMedia

apr. 13, 2022

În comisiile reunite ale Senatului României au fost dezbătute două proiecte normative, prin care se dă liber la vânătoarea de păsări migratoare și de urși în extravilanul localităților. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut două cereri pentru reexaminarea proiectelor. Activiștii de mediu atrag atenția că, în forma aceasta a legii, unele specii de păsări vor dispărea.

Senatorul USR-PLUS, Dâmbovița, Dragoș Popescu, relatat pe pagina sa de Facebook despre cele două proiecte de interes pentru cetățenii români.

„Monstruoasa coaliție dă liber la vânătoarea de păsări migratoare și de urși în extravilanul localităților!

Au fost dezbătutute în comisiile reunite ale Senatului două proiecte de acte normative de interes pentru cetățenii Românie și care au fost trimise de către președinte înapoi Parlamentului, spre reexaminare: Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 : L180/2021 – “Legea vânatului de păsări migratoare la liber”

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative: L304/2021 – “Legea urșilor”

Proiectele de vânătoare (și principala preocupare a ministrului Tanczos Barna de când a preluat portofoliul mediului) au trecut prin votul celor două camere ale Parlamentului, susținute de partidele din coaliție, în pofida punctelor de vedere împotrivă din partea organizațiilor de mediu și a deciziilor instanțelor;

Au fost atât de bine scrise aceste proiecte de lege, încât Președintele le-a trimis înapoi Parlamentului spre reexaminare.

Ce a spus Președintele în cele două cereri de reexaminare?!

Pe “Legea vânatului de păsări migratoare la liber” președintele consideră că există riscul ca numărul de exemplare ce va fi vânat să fie peste limita acceptabilă de exploatare și să fie de natură să ducă la dispariția unor specii, în condițiile în care, conform propunerii vânarea de păsări migratoare se va face fără a avea cote stabilite și fără a se cere alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare.

În ce privește “Legea urșilor” președintele apreciază că pentru ca măsurile de intervenție imediată să se aplice și în extravilanul localităților trebuie să fie stabilite proceduri clare, criterii obiective, precum și un mecanism de control din partea autorităților din domeniul mediului. În absența acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariției unor abuzuri.

La ședințele comisiilor reunite de astăzi din Senat, s-au ridicat următoarele probleme:

“Legea vânatului de păsări migratoare la liber – dacă la ședința de săptămâna trecută s-a admis cererea de reexaminare a președintelui cu votul celor din PSD, s-au depus amendamente astfel încât proiectul de lege să fie în concordanță cu ce a spus președintele, astăzi însă autorul amendamentelor nu s-a mai prezentat. Prin urmare am preluat eu amendamentele, pentru că vânătoarea fără cote este ceva ce poate produce pagube ireversibile în populația de păsări migratoare.

Ministerului Mediului a cerut amânarea dezbaterii proiectului, pe motiv că nu au un punct de vedere încă formulat- pe o lege trecută prin Parlament anul trecut.

Votul însă a fost de respingere a cererii de reaxaminare, iar dintre motivele invocate: asociațiile de vânători aduc mulți bani la bugetul de stat prin redevențe, iar asociațiile de protecția animalelor prezente în sală vor doar să blocheze vânătorii din a-și practica sportul;

Doar USR a votat împotriva raportului de respingere a cererii președintelui;

Pentru Legea Urșilor am depus amendamente conform cererii de reexaminare a legii, depuse de președinte pentru ca intervenția asupra urșilor să se facă doar când aceștia sunt găsiți în intravilanul localităților.

Deloc surprinzător, amendamentele depuse de mine astăzi au fost respinse cu votul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR” , a transmis parlamentarul USR, Dragoș Popescu.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi text care spune „Liber la vânat de păsări migratoare! Liber la vânat de ursi în extravilanul localităților! Comisiile reunite ale Senatului au decis respingerea cererilor de reexaminare ale PreÈedintelui. Urmează votul în plenul Senatului! Senator DragoÈ Popescu Circumscripția DâmboviÈa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *