• joi. feb. 2nd, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Urmează la Târgoviște Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești

Byadminstefan

aug. 8, 2022

Joi, 11 august 2022, va avea loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ocazie cu care va fi săvârșită Utrenia și Sfânta Liturghie, începând cu ora 7.00, pe un podium special amenajat în vecinătatea Catedralei mitropolitane din Târgoviște, unde se vor afla moaştele Sfântului Ierarh.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la sediul Arhiepiscopiei Târgoviște, vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu, a prezentat toate detaliile înainte de sărbătoarea religioasă.

Potrivit acestuia, ceremoniile vor fi deschise, miercuri, 10 august 2022, ora 18.00, cu Vecernia, ce va fi oficiată pe podiumul din parcul Mitropoliei și, apoi,  cu Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce se va desfășura prin centrul vechi al istoricei Cetăți de Scaun muntene, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din fața Primăriei Municipiului Târgoviște.

Pentru a încuraja performanța educațională, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia, în ziua de 11 august 2022, 20 elevi din Eparhie, care au obținut primele locuri la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor școlare din anul școlar recent încheiat, dimpreună cu cei 17 profesori ai lor, iar în seara zilei de 10 august 2022, premierea celor 4 elevi din Eparhie care au obținut media generală 10 la Bacalaureat și a celor 17 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și a Concursului Național interdisciplinar „Cultură și Spiritualitate”, dar și a celor 15 profesori îndrumători.

La aceste evenimente vor participa și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Invităm credincioşii să participe la acest eveniment spiritual central al Eparhiei noastre, la Catedrala Mitropolitană, în zilele de miercuri, 10 august 2022, ora 18.00, şi joi, 11 august 2022, începând cu ora 7.00.

Această conferință de presă este dedicată Sărbătorii din 10 și 11 august, al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, Ocrotitorul principal al Eparhiei noastre și cel mai important eveniment pentru Clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Târgoviște.  Sfântul Ierarh Nifon este cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, cel ce a înnoit viața spirituală munteană de la începutul veacului al XVI-lea, a pus bazele cele mai de seamă renașteri religioase de acum jumătate de mileniu și a îndemnat la utilizarea tiparului – cel mai nou mijloc de comunicație socială al acelui timp – în misiunea pastorală a Bisericii noastre.  Rodnicia sa duhovnicească s-a văzut în secolele ce au urmat, dar mai ales în numeroșii săi ucenici, dintre care cel mai cunoscut și mai important este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, eruditul ocrotitor și model al politicienilor creștini de la noi.

 

Lumea de astăzi, bântuită de crize economice și sociale, precum și de războaie, are nevoie disperată de un autentic sens al comuniunii, al dialogului și al solidarității umane și, în același timp, de mărturisitori ai luminii și ai iubirii lui Hristos Domnul.

 

Anul acesta, pentru prima dată, după perioada de pandemie și după reabilitarea Parcului Mitropoliei, ne vom bucura împreună la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, de aceea, cu părintească grijă și dragoste, vă îndemn să participați la ceremoniile solemne ce se vor desfășura în vecinătatea Catedralei mitropolitane din Târgoviște, pe un podium special amenajat. Acestea vor începe în ziua de miercuri, 10 august 2022, de la ora 18.00, cu Vecernia și Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce se va desfășura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăți de Scaun. Apoi, joi, 11 august 2022, de la ora 7.00,  la festivitățile liturgice care vor avea în centrul lor Sfânta Liturghie și închinarea pelerinilor la moaștele Sfântului Ierarh Nifon, până seara târziu.

 

Împreună, în pelerinaj cu Dumnezeu pe cale, pentru a ne mărturisi credința și a ne încuraja contemporanii, oferindu-le speranță și încredere!

 

Invoc asupra tuturor binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, dorindu-vă pace, sănătate, spor duhovnicesc și bucurie. Înaltptreasfinția sa a avut o întâlnire cu toți comandanții de arme din municipiul Târgoviște și s-au stabilit foarte clar culoarele pe care credincioșii vin și se așează la coada care se va forma inevitabil pentru a se închina la sfintele moaște. Bineînțeles că vor fi și jandarmi, și de la Poliția Locală, și de la Poliția Națională, dar în foarte mare măsură, în parc, preoții se vor organiza și vor ajuta la fluidizarea participanților către racle.

 

La această sărbătoare vor participa: președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însoțit de câțiva membrii ai Guvernului. Totodată, vor fi prezenți parlamentari din Dâmbovița, președintele Consiliului Județean, primarul municipiului Târgoviște, prefectul județului, foști președinți de Consiliu Județean și foști primari ai municipiului Târgoviște ” , a transmis părintele vicar eparhial Ionuț Adrian Ghibanu.

 

Program manifestări:

 

Miercuri, 10 august

 

18.00  –   Slujba vecerniei Sfântului. Premierea celor 4 elevi care au obținut media 10 la Bacalaureat și a celor 17 elevi care au participat la Olimpiada Națională de Religie și la Olimpiada Națională Interdisciplinară Cultură și Spiritualitate românească, dimpreună cu profesorii lor.

 

19.00  – Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște până la Mânăstirea Stelea, apoi,  prin centrul vechi, cu oprire la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din fața Primăriei Municipiului Târgoviște și reîntoarcere la Catedrală.

 

Joi, 11 august

 

7.00 – Sosirea credincioşilor în parcul Mitropoliei din Târgovişte;

 

8.45 – Sosirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și a ierarhilor invitați.

 

9.10 – Începerea Sfintei Liturghii arhierești;

 

11.20 – Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit

 

NIFON adresat clerului şi credincioşilor;

 

– Lansarea unor volume recent tipărite de Editura Arhiepiscopiei  Târgoviștei;

 

– Acordarea diplomelor  de excelenţă “Sfântul Ierarh Nifon” celor 20 elevi din Eparhie, care au obținut primele locuri la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor școlare din anul școlar recent încheiat, dimpreună cu profesorii lor.

 

Video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *