Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a găzduit miercuri, 24 ianuarie, un ceremonial militar, închinat „Micii Uniri”, act istoric desăvârșit la 24 ianuarie 1859. În acest an, se împlinesc 165 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște.
La activitățile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Popa, prefectul județului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război.
Ceremonialul dedicat Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de mesajele autorităților locale și județene.
Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu, a transmis mesajul Înaltpreasființitului Arhiepiscop și Mitropolit Nifon:
„Mulțumind, cu deosebită recunoștință, Bunului Dumnezeu, pentru toate binefacerile revărsate asupra neamului nostru, aniversăm anul acesta 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric deosebit care a pregătit în mod decisiv împlinirea visului de secole al înaintașilor noștri – realizarea României Mari.
Călăuziți de autentic avânt patriotic, responsabili față de destinele neamului nostru, cu credință în Dumnezeu, membrii Adunării Elective, prezidate de Mitropolitul Nifon, reuniți pe Dealul Mitropoliei din București, loc simbolic și cu deosebite reverberații istorice românești, au ales ca Domnitor al Țării Românești pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, care deja fusese ales Domnitor al Moldovei, reușindu-se astfel să se realizeze unirea celor două Principate Române.
Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai importante momente istorice românești, care a deschis calea spre afirmarea europeană, firească, a țării noastre, precum și spre dezvoltarea ei prosperă, susținută și rapidă.
Nu trebuie niciodată să uităm de rolul pe care Biserica strămoșească l-a avut de-a lungul timpului în realizarea unității noastre naționale, prin intermediul cuvântului tipărit, mai cu seamă, precum și prin promovarea conștiinței unității de neam, de limbă și de credință.
Târgoviște este prima și cea mai importantă citadelă a cuvântului tipărit de la noi, cu un impresionant rol în edificarea culturii noastre naționale. De altfel, cel mai important simbol al unității noastre naționale, care i-a animat atât pe corifeii Unirii Principatelor Române, cât și pe cei ai Marii Unirii, este Voievodul Martir Mihai Viteazul, Primul Mare întregitor de țară, care sintetizează cel mai bine lupta pentru unitatea noastră națională, al cărui cap se află într-un frumos sarcofag în pridvorul bisericii Mânăstirii Dealu, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj național, din apropierea Vechii Cetăți de Scaun voievodale muntene.
Să nu uităm că cinstim strădania și sacrificiul înaintașilor noștri, continuându-le lupta, fiind cu adevărat profesioniști în domeniile noastre de activitate, făcându-ne pe deplin datoria și nepregetând niciodată să promovăm înaintea tinerelor generații valorile noastre românești și creștine!
La mulți ani!
Prefectul județului, Claudia Gilia:
„Astăzi avem o țară și un nume pentru că în urmă cu 165 de ani un grup de oameni de stat responsabili și cu viziune au știut să transforme visul unui întreg popor în realitate. Două Principate surori au devenit o țară.
Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, reprezintă piatra de temelie în construirea statului unitar român modern.
Unirea nu a venit peste noapte și nici nu a fost ușoară. La ea au visat alte generații de lideri vizionari și ea s-a consolidat, zi de zi, prin implicarea tuturor românilor.
Astfel, la doar șapte ani de la acest act curajos, în anul 1866, a fost adoptată prima Constituție a statului numit ”România”.
?? Cert este că unitatea poporului român a fost un vis de secole. Acest ideal a fost realizat prin sacrificiul mai multor generații.
Astăzi, România este un stat democratic și modern. Toți românii se bucură de aceleași drepturi, indiferent în ce parte a țării s-au născut sau în ce familie. Au acces la o educație de calitate, se bucură de toate drepturile conferite de Uniunea Europeană și sunt protejați de NATO.
?? Anul 2024 este un an important pentru Națiunea română. Este un an în care trebuie să demonstrăm că respectăm parcursul democratic al acestei țări și că românii au învățat din greșelile trecutului. Prezența noastră la toate scrutinele electorale va fi dovada faptului că ne implicăm activ în gestionarea țării.
?? Unitatea noastră se construiește zi de zi.
Vă îndemn să ne bucurăm împreună de tot ce au cucerit înaintașii noștri pentru noi și să lăsăm viitoarelor generații o Românie prosperă, europeană și democratică.
O Românie unită în jurul unui deziderat național: unitate și bunăstare pentru fiecare român.
La Mulți Ani, dragi români!
La Mulți Ani, România!
Președintele CJD, Corneliu Ștefan:
„Pe 24 Ianuarie 1859, un neam de oameni harnici și buni începea să trăiască visul Principatelor Române UNITE!
Le mulțumesc și astăzi dâmbovițenilor pentru că, ??̂??̆ ?? ??̂??̆ ?̦? ?? ??? ?? ????̦?, ??̦? ??? ?? ??̆???–? ?̂? ??????? ???, ducem mai departe dorința înaintașilor noștri: un județ și o țară de care suntem mândri.
La Mulți Ani, Dâmbovița! La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor!
La Mulți Ani, România! La Mulți Ani tuturor românilor!”
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan:
„Unirea Principatelor Române, moment de referință în istoria românilor!
Într-o lume în care puterile se împart mai evident ca oricând în mari și mici, iar țările se definesc prin faptele liderilor, ce s-a întâmplat în 1859 trebuie să ne fie model de comportament.
Fapta istorică de atunci pare, astăzi, ceva ieșit din comun în termeni de curaj, viziune, asumare a unui destin pe care nimeni nu ni-l pregătise și nimeni nu avea de gând să ni-l ofere. Am face bine să ne uităm de 100 și de 1000 de ori la atitudinea celor de care facem vorbire și să înțelegem că doar astfel de oameni și fapte se tipăresc în cartea de istorie.
Atunci, s-a tipărit certificatul statului român modern. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele Principate a fost o „lovitură” pentru mulți, care priveau uluiți cum românii, deși cu interese diferite, deși cu orgolii mari, deși nu-l plăceau toți pe Cuza, au găsit acea resursă incredibilă de maturitate pentru a nu rata o șansă unică. Restul, îl cunoașteți: un stat modern nou, cu instituții noi, cu legislație nouă, cu realități juridice și sociale noi. O altă #Românie. Una în care poporul a ieșit din condiția de „outsider” în care era pus de atâtea ori.
De viziunea, de curajul, de inteligența și înțelepciunea acelei clipe cred că ar avea nevoie România, și astăzi.”