• sâm. iul. 20th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Atmosferă de toamnă caldă și luminoasă în prima seară a Festivalului Național ,,Crizantema de Aur”, ediția 54

ByDâmbovițaMedia

oct. 22, 2021

Cea de-a 54-a ediție a Festivalului simbol al municipiului Târgoviște, ,,Crizantema de Aur” a debutat sub un decor superb de toamnă, realizat de scenograful Bogdan Dobre, în sala de spectacole a Teatrului  Tony Bulandra. La fel ca în anii precedenți, gazda acestui eveniment atât de așteptat și apreciat de către iubitorii romanței a adus pe scenă 14 concurenți talentați, cu vârste între 22 și 45 de ani.

Din cauza situației epidemiologice în care România se află în momentul de față, evenimentul s-a desfășurat sub restricțiile impuse de pandemie. Astfel, numărul spectatorilor din sală a fost restrâns, invitații au intrat doar pe baza certificatului verde și s-a păstrat distanțarea fizică. Chiar dacă accesul în sală a fost limitat, pasionații acestui gen de muzică au putut urmări în direct pe TVR 3.

Momentul a debutat cu Orchestra  ,,Dor românesc” (dirijor Ștefan Cigu), după care a fost cântată o romanță interpretată de cei doi prezentatori ai evenimentului, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Interpreții aduși pe scenă au fost:

Liliana Beciu, Cluj-Napoca

 

– Ana Maria Stănoaia, Timișoara

 

– Nicoleta Rădinciuc, Slobozia

 

– Manuel Bălănică, Cernavodă

 

– Gabriela Anca Șeicaru, Brașov

 

– Elena Dragomir, Târgoviște

 

– Anișoara Popescu, Craiova

 

– Daiana Berbec, Târgoviște

 

– Ana Bragari, Chișinău

 

– Lavinia Bîrsoghe, Craiova

 

– Darius Divian Iordănescu, Timișoara

 

– Valentin Borșu, Canada

 

– Cristina Bugnar, Bistrița

 

– Petruț Richard Dorobanțu, Pucioasa.

 

Juriul care Eugen Doga, președinte de onoare

 

-Matilda Pascal Cojocărița, interpretă de romanțe, director artistic Ansamblul „Dor românesc”

 

-Marian Stârcea, compositor, director artistic Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” Chișinău

 

-Ileana Vieru, interpretă de romanțe,

 

-Antoniu Zamfir, director Opera Română Craiova

 

-Paul Surugiu- FUEGO, interpret de muzică ușoară și romanțe

 

-Daniela Vlădescu, interpretă de romanțe, manager Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

 

-Mihai Irimia, artist liric, director artistic Opera Brasov

 

-Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur”.a asistat la momentul concursului de interpretare a fost format din:

 

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan au transmis prin caietul de sală următoarele mesaje.

 

Daniel Cristian Stan – „Ediția a 54-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” reprezintă un îndemn la rezistență prin cultură, transmis în fiecare an din cetatea istorică a Târgoviștei. Pornit din inițiativa unor reputați oameni de cultură dâmbovițeni, în anul 1968, Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” a devenit, de peste jumătate de secol, o emblemă culturală de mare prestigiu pentru municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița, o adevărată bijuterie pe blazonul cetății noastre, o oază de spiritualitate, de eleganță, de rafinament artistic, dar și un exemplu de determinare demn de urmat, pentru a contribui împreună la salvgardarea patrimoniului cultural național în care strălucește romanța românească.

Cu fiecare ediție a festivalului, provocările noastre ca organizatori au devenit tot mai mari, fiindcă și vremurile pe care le trăim adaugă noi dificultăți în realizarea unor astfel de mari evenimente muzicale naționale. Și totuși… prin forța Romanței de a ne uni spiritual în onoarea moștenirii culturale de excepție pe care a oferit-o Târgoviștei, dar și prin determinarea unor oameni de cultură târgovișteni care luptă pentru ca acest festival să adauge noi ediții de succes în istoria sa excepțională, iată că ne străduim să nu întrerupem tradiția festivalului de a fi organizat anual la Târgoviște.

Eforturile noastre au conferit festivalului prestigiul de a fi cel mai longeviv eveniment muzical din România, respectat și admirat pe plan național și internațional, a cărui istorie minunată este reflectată și în Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.

Ne bucură și ne onorează faptul că festivalul nostru a fost inclus în acest an în programul evenimentelor muzicale de interes internațional pentru UNESCO, cu prilejul celebrării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Considerăm că este de datoria noastră să ținem aprinsă la Târgoviște o flacără a culturii naționale și a patrimoniului românesc, pe care sperăm să o ducă mai departe tânăra generație de interpreți și compozitori valoroși de romanță. Le urez bun venit în Cetatea Romanței și mult succes în ediția a 54-a!”

 

Corneliu Ștefan – „«Crizantema de Aur», acest fenomen muzical național care a fost creat inspirat la Târgoviște în anul 1968, a devenit prin dăruire și statornicie, prin credință și profesionalism, un simbol cultural al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița.

Este deja unanim recunoscută și respectată puterea spirituală cu care acest festival, dedicat Romanței, a unit mari conștiințe ale neamului românesc, devenind un reper cultural în România. Avem toată prețuirea pentru inițiatorii acestui eveniment muzical național care au oferit municipiului Târgoviște o bijuterie ce strălucește pe harta culturală a județului Dâmbovița și a României.

La rându-ne, ne-am străduit și în acest an, în ciuda multor restricții și neajunsuri financiare, să ne aducem contribuția la organizarea ediției a 54-a a acestei remarcabile sărbători a romanței românești, onorată de mari artiști români, modele de urmat pentru tânăra generație de interpreți care urcă pe scena istorică a Festivalului Național «Crizantema de Aur» de la Târgoviște, cu emoție și cu speranța confirmării talentului, a muncii și a respectului pentru romanța românească, gen muzical de patrimoniu național.

Totodată, doresc să-mi exprim satisfacția că instituția pe care o reprezint a contribuit la înființarea, în anul 2017, a Muzeului «Casa Romanței» din Târgoviște.

Din anul 2019, Muzeul «Casa Romanței» din Târgoviște a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, demonstrând, pe plan național și internațional, că reprezintă o adevărată ambasadă a culturii la Târgoviște, datorită evenimentelor inițiate și realizate în colaborare cub Centrul Cultural pentru UNESCO Târgoviște și cu Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

Astfel, Consiliul Județean Dâmbovița, se străduiește să onoreze istoria excepțională a romanței românești și să-i omagieze, atât pe cei care au slujit-o de-a lungul anilor, cât și pe actualii oameni de cultură, pentru dragostea, talentul și dăruirea cu care au onorat scena festivalului «Crizantema de Aur»”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *