• sâm. iul. 20th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Dragoș Popescu: ,,Aviz favorabil pentru modificarea Legii privind calitatea aerului”

ByDâmbovițaMedia

ian. 13, 2022

Senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu a transmis astăzi pe pagina sa de Facebook faptul că în Consiliul Economic și Social, proiectul Legii privind calitatea aerului din România a primit aviz favorabil, în unanimitate de voturi. De asemenea, tot în această săptămână, a fost acordat aviz favorabil și de la Consiliul Legislativ.

Astfel, proiectul de modificare a Legii privind calitatea aerului, 104/2011 intră în linie dreaptă!

Parlamentarul Dragoș Popescu a oferit mai multe informații despre importanța acestei legi pentru mediul din România, dar în special pentru sănătatea oamenilor.

,, Consiliul apreciază în decizia sa că este necesară consultarea Ministerului Mediului, ceea ce am apreciat și noi și am transmis către Ministerul Mediului – România în mod oficial spre consultare proiectul nostru, încă din 10 septembrie 2021, pe lângă discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Tanczsos Barna pe marginea modificărilor propuse, cu care, în majoritate, a fost de acord. Așa că solicităm încă o dată Ministerul Mediului – România și ministrului Tánczos Barna o poziție oficială a ministerului privind proiectul de modificare.

Avizul Consiliului Legislativ evidențiază problemele sistemice cu care ne confruntăm și somnul absolut în care se scaldă Ministerul, în ciuda Condamnării Curții de Justiție a Uniunii Europene din 30 aprilie 2020.

Astfel, CJUE consideră că „O asemenea situație (București) demonstreză prin ea însăși , fără a fi nevoie să se examinze în detaliu conținutul planurilor (PICA) privind calitatea aerului întocmite de România că, în speță, acest stat membru nu a pus în aplicare măsuri potrivite și eficiente pentru ca perioada de depășire a valorilor-limită pentru PM10 să fie cât mai scurtă cu putință…”

Consiliul Legislativ mai subliniază în avizul său că „Din acest punct de vedere, apreciem că prezentul demers normativ, fără a afecta substanța procesului de transpunere a dispozițiilor Directivei 2008/50/CE (…) răspunde mai degrabă imperativului de consolidare a instrumentelor și, respectiv, a mijloacelor și mecanismelor, care, sub aspect tehnic, contribuie la atingerea obiectivelor relevante ale actului juridic european, și anume: asigurarea calității aerului astfel încât să se evite, să prevină sau să reducă efectele dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului ca întreg(…)”

Proiectul de modificare a Legii 104/2011 privind calitatea aerului propune crearea Sistemului Național pentru Calitatea Aerului, reglementează utilizarea senzorilor de măsurare a calității aerului și a datelor provenind de la aceștia, introduce o listă de poluanți specifici în vederea monitorizării, dă atribuții primăriilor în vederea informării cetățenilor și Gărzii Naționale de Mediu în vederea măsurării pe teren a poluanților. În plus, proiectul mai prevede transparentizarea datelor privind emisiile generate de titularii de activitate și monitorizarea particulelor ultrafine PM1.0.

Co-inițiatoarea proiectului este colega mea, Oana Cambera, iar proiectul este susținut de parlamentari din USR, PNL, PSD și neafiliați. UDMR nu a dorit să semneze inițiativa” , a transmis senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *