• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

EXPOZIȚIA LUMEA FLORILOR ÎN COLECȚIILE MUZEULUI

ByCuța Denisa

feb. 26, 2022
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită la expoziţia LUMEA FLORILOR în colecțiile muzeului, care va putea fi vizitată, începând cu 1 martie 2022, la Muzeul de Artă din Târgovişte, Calea Domnească, nr. 185.
Expoziția invită publicul de toate vârstele să descopere o parte din istoria, arta și etnografia meleagurilor dâmbovițene realizată cu răbdarea, munca, creativitatea și talentul înaintașilor noștri, într-o vreme în care nevoile de frumos și practic erau obținute cu sudoarea membrilor unei gospodării și mai rar prin comandare/cumpărare; piesele textile expuse – de port popular ori pentru înfrumusețarea interioarelor, datând încă din prima jumătate a secolului trecut, ajunse în colecții prin donații ori achiziții – sunt în general realizate prin țesere la războiul de țesut ori coasere.
Pentru că expoziția este dedicată florilor și reprezentărilor florale în decorația portului popular și a obiectelor / pieselor textile uzuale create în gospodăriile tradiționale și datorită faptului că luna martie, din punct de vedere calendaristic, este prima lună de primăvară, când florile reapar în peisajul cotidian, obiectele și țesăturile din expoziție au ca motiv decorativ – comun și în același timp diferit stilistic, tehnic, cromatic – floarea.
Acestea sunt complimentate de strădania, creativitatea și veselia lucrărilor de pictură realizate de elevi ai clasei a VII-a B, coordonați de prof. Monica Cobianu și prof. Barbara Popa de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște. Lucrările rezonează cu piesele etnografice, fiind inspirate de acestea și din viața satului dâmbovițean.
Expoziția va fi deschisă vizitării până la 30 martie 2022, la Muzeul de Artă, de marți până duminică, între orele 8:00 – 16:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *