Astăzi, 2 iunie 2022, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a participat la manifestările organizate cu prilejul Zilei Eroilor. Programul a debutat în cursul dimineții la Cimitirul de Onoare Românesc de la Cazarma Teiș, unde oficialitățile au depus coroane și jerbe de flori și au aprins candele la mormintele eroilor.
Festivitățile au continuat cu o slujbă religioasă, desfășurată la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, urmată de un ceremonial militar-religios, ce a avut loc în Piața Tricolorului din Târgoviște.
Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. După interpretarea Imnului Eroilor de către Corala Arhiepiscopiei Târgoviștei, au urmat alocuțiuni din partea autorităților publice. Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis următorul mesaj:
„Astăzi este unul dintre momentele în care trebuie să fim mândri că suntem români și, totodată, să ne exprimăm prețuirea pentru sacrificiile înaintașilor noștri pentru apărarea valorilor națiunii române. Este ziua în care avem datoria de a cinsti memoria ostașilor români pentru jertfa lor în numele păcii și pentru un viitor sigur și mai bun pentru urmașii lor, așadar și pentru noi, cei de astăzi.
Sunt onorat să mă aflu aici – pentru a cinsti împreună cu dumneavoastră memoria celor care ne-au scris istoria. Pentru sacrificiul lor, istoria trebuie să meargă mai departe, spre o Românie mai bună și mai prosperă!
Ziua Eroilor și, totodată, Ziua Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos este o zi a recunoștinței, o zi care cinstește memoria miilor de ostași anonimi, căzuți pe câmpurile de luptă. Ei sunt eroii noştri, cărora le datorăm recunoştinţă veşnică pentru sacrificiul lor în slujba independenţei şi suveranității poporului român. Ei sunt făuritorii istoriei acestui neam şi cei care au clădit inima societăţii româneşti de astăzi! Dâmbovița este un loc unde, la fiecare pas, trecutul își dă mâna cu prezentul, iar astăzi, reuniţi în faţa acestui monument al eroilor, îi comemorăm pe toţi cei care ne-au dăruit șansa de trăi în libertate în patria noastră, România.
Să le vorbim copiilor noştri despre curaj şi despre dragostea de neam și țară, dovedită prin fapte. Patriotismul, dârzenia, disciplina, simțul datoriei și al onoarei, puterea și curajul eroilor români i-au asigurat României drumul spre o construcție democratică, europeană. Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, spunea: „Cine uită nu merită!” Iată de ce faptele de vitejie ale neamului trebuie să continue să trăiască în conștiința noastră, să dăinuiască în conștiința urmașilor noștri, iar numele lor să fie veșnic purtate în inimile românilor și în cartea de aur a istoriei neamului. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii neamului românesc!”
Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori și defilarea gărzii de onoare. De asemenea, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, a participat astăzi la ceremonia de comemorare a eroului evreu Herman Kornhauser, depunerea de jerbe având loc la monumentul eroului evreu de la Cimitirul Evreiesc din Târgoviște.
Totodată, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a transmis un mesaj cu prilejul acestei sărbători.
„Un popor se oglindește în trecut și, de-acolo, știe dacă va avea viitor. Dacă a avut rădăcini puternice, va avea și tulpină dreaptă și coroană bogată. Dacă a avut eroi, va avea și urmași cărora să le dea șansa să se inspire din faptele lor. România are rădăcini și are eroi. Dacă privim cu atenție la momentele vibrante din istoria noastră și ascultăm ecoul de peste timp ne cutremurăm, pur și simplu. Pentru că e acea legătură invizibilă care face dintr-un neam ceva etern. În această zi, se pomenesc la Sfânta Liturghie „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român”, așa cum spune tipicul bisericesc. În numele celor pomeniți, mă înclin și eu și mă rog lui Dumnezeu să-i aibă în grijă. Iar noi să știm să-i prețuim cuviincios și demn.”
De asemenea, prefectul județului, Claudia Gilia, a transmis alocuțiuni.
„Sărbătoarea Înălţării Domnului este un fericit prilej de a comemora jertfele celor mai aleşi fii ai Patriei, care au ridicat fiinţa Neamului, pe culmile unei existenţe eroice.
Ziua eroilor e ziua împlinirilor naţionale.
E zi de rugăciune, meditaţie şi înnoire spirituală.
Eroii stau la temelia istoriei şi prin jertfele lor s-au afirmat libertatea și progresul.
Să fii EROU este un ideal, o adevărată lecție de patriotism și sacrificiu pentru valorile naționale. De la eroismul lor să învăţăm eroismul faptei creatoare, sincerităţii, al voinţei şi al hotărârii, al conştiinţei şi al fraternităţii spirituale.
Eroi sunt ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertate, unitatea şi demnitatea poporului român.
Astăzi, putem prețui, mai mult ca oricând, apartenența țării noastre la NATO și la Uniunea Europeană. Facem parte din cele mai puternice familii militare, politice și economice. Acest loc s-a câștigat cu mari sacrificii de către înaintașii noștri.
Evocând memoria lor, mergând către locurile în care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă, construind monumente și salvând locuri ale memoriei noastre comune – consolidăm identitatea noastră națională.
A nu uita este prima lecție pe care trebuie să o predăm la școală.
Eroii Neamului, prin jertfa, credința și loialitatea față de Patrie au apărat integritatea şi libertatea țării, au înfăptuit UNIRI și au adus PACEA pe aceste meleaguri. De câteva generații, Războiul a fost departe de noi. Acum, noi avem datoria ca prin acțiunile noastre să păstrăm această moștenire, să prețuim jertfa înaintașilor noștri și să prețuim fiecare viață umană.
Recunoștință veșnică Eroilor noștri!
HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT!”
Senatorul PSD, Titus Corlățean, a avut și acesta un mesaj de transmis.
„Este ziua în care îi comemorăm pe cei care și-ai jertfit viața timp de secole în marile bătălii ale poporului român pentru reîntregirea patriei, pentru apărarea patriei, pentru libertate, demnitate și credință. Este o zi importantă în care în special pentru tânăra generație trebuie să ne înclinăm cu respect, pentru ca cei care vin după noi să înțeleagă faptul că cei care și-au jertfit viața au făcut posibil ca astăzi, noi, cetățeni ai României să trăim în această țară, în pace, cu libertate. O țară care atunci, în 1918 a fost reîntregită, o țară care astăzi nu este pe deplin reîntregită și față de care avem încă de făcut politic și instituțional lucruri importante pentru care România să fie din nou reîntregită. Este o zi importantă, astăzi sărbătorim la 2 iunie, ocazia Zilei Înălțării Domnului Nostru Iisus Hristos, dar facem acest lucru cu doar două zile înainte de patru iunie, zi în care, în 1920, puterile aliate și învingătoare în Primul Război Mondial, între care și România, au încheiat cu noua entitate numită Ungaria, Tratatul de Pace de la Trianon, tratat care consfințește recunoașterea internațională a Unirii Transilvaniei cu patria-mamă, România. Să știm să marcăm în acest an cel puțin, ceea ce în ultimii doi ani nu am putut să facem, o zi de asemenea de sărbătoare națională recunoscută printr-o lege, lege pe care am avut onoarea să o inițiez în Parlamentul României și pe care a trebuit să o adoptăm nu doar o dată, ci de două ori, din cauza unei dificil de explicat și inacceptabile din punct de vedere politic, rezistențe la nivel înalt în statul român. Cred că este bine să înțelegem care este semnificația acestei zile, Ziua Eroilor, care este semnificația acestei zile, Tratatul de la Trianon, 4 iunie, pentru ca noi toți, cetățeni ai României, să onorăm cu adevărat cu respect și făcând mai mult și mai bine pentru patria română și transmițând un necesar mesaj generației care vine.”