• lun. feb. 6th, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Senatorul PSD Titus Corlățean solicită autorităților detalii despre modul de cum vor pregăti Ziua Tratatului de la Trianon, de pe 4 iunie

Byadminstefan

iun. 2, 2022

Într-o intervenție a sa, senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe al României, a făcut o interpelare către Guvern, prin care solicită detalii despre cum vor pregăti autoritățile centrale acest eveniment, care are o semnificație extrem de importantă în istoria țării.

Legea prin care pe 4 iunie este marcată în ţara noastră Ziua Tratatului de la Trianon prevede şi organizarea unor evenimente consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui act istoric.

„Stimate domnule Prim-ministru,

Stimați Miniștri,

 

Prin prezenta interpelare doresc să aduc în atenția oficialităților și, în consecință, a opiniei publice Legea nr.256 pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon în România, intrată în vigoare la data de 11 noiembrie 2020.

Tratatul de la Trianon este un act de o deosebită importanță istorică și politică, acesta a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România și recunoașterea internațională a acestei decizii istorice, ci și confirmarea drepturilor civile și politice ale românilor, care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.

Legea menționată, al cărei inițiator sunt, a reglementat o serie de măsuri adecvate pentru marcarea oficială a acestei zile la nivel local și național, dar și în relațiile externe ale României, prin organizarea unor manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. În acest sens, autoritățile centrale și locale vor arbora drapelul României la data de 4 iunie și vor oferi sprijin pentru organizarea manifestărilor menționate.

Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să mă informați cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul și ministerele de resort pentru a marca oficial, potrivit prevederilor Legii nr.256/2020, Ziua Tratatului de la Trianon, pe plan intern și extern” , a fost solicitarea făcută de senatorul PSD, Titus Corlățean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *