• lun. mart. 4th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Roșia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO! Senatorul USR-PLUS, Dragoș Popescu ,,Astăzi, simțul civic învinge”

ByDâmbovițaMedia

iul. 27, 2021

Astăzi, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roșia Montană în lista siturilor protejate de instituție, dar și pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Senatorul USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu, a salutat această decizie printr-o reacție pe contul personal de Facebook, afirmând că intrarea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO este o victorie atât pentru comunitatea românească, cât și pentru spiritul civic.

Astfel, valoarea universală  a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza definite de Convenția Patrimoniului Mondial.

Nu în ultimul rând, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

 

 

,,A avea grijă de mediu e a avea grijă de noi înșine. A-l proteja înseamnă a ne proteja. Când vine vorba de Roșia Montană însă, acest adevăr a fost parcă și mai profund. Ani întregi care au însumat nenumărate propuneri de soluții, proteste și sute de mii de oameni care au luptat, în cel mai altruist mod cu putință, pentru a proteja nu doar un monument natural ci o întreagă comunitate, ignorată prea multă vreme parcă, până atunci.

E o zi istorică astfel, astăzi. O zi în care eforturile acestor oameni, zilele petrecute în stradă, uneori în ploaie, alteori în frig, se dovedesc a nu fi fost în zadar. O zi în care altruismul câștigă și în care realizăm cu toții că împreună suntem capabili de atât de mult bine. Astăzi, Roșia Montană intră oficial în Patrimoniul UNESCO iar comunitatea de aici primește acea șansă la dezvoltare de care avea atâta nevoie și pe care o merita cu prisosință. Astăzi, Roșia Montană devine protejată și recunoscută la nivel global și, la fel de important, tot astăzi, simțul civic învinge. Felicitări vouă, tuturor!” , a reacționat Dragoș Popescu, senatorul USR-PLUS Dâmbovița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *