Comisia de mediu din cadrul Senatului României a oferit raport favorabil pentru legea calității aerului! Chiar dacă reprezentanții Ministerului Mediului s-au opus acestui proiect de lege, parlamentarii USR și PSD au înțeles importanța lui.
Actualul ministrul al Mediului, Barna Tanczos, a spus că trebuie așteptată noua directivă europeană pentru a fi îmbunătățită legislația calității aerului, ceea ce ar mai fi însemnat între doi și cinci ani de așteptare.
Senatorul Dragoș Popescu a precizat pe pagina sa de Facebook că urmează votul în comisia de administrație publică, care are raport comun cu cea de mediu, iar apoi votul în plen.
„Comisia de mediu din cadrul Senatului a votat pentru RAPORT FAVORABIL pentru legea calității aerului!
În ciuda opoziției Ministerului Mediului, care în continuare a susținut că trebuie să așteptăm noua directivă europeană ca să îmbunătățim legislația pentru calitatea aerului, adică între 2 si 5 ani, majoritatea colegilor mei din comisie au înțeles nevoia urgentă de măsuri care să aducă beneficii cetățenilor, prin îmbunătățirea calității aerului.
Le mulțumesc celor care au votat pentru, atât din USR cât și din PSD și sper să reușesc să conving și restul colegilor din PNL că nu ne dorim decât îmbunătățirea calității aerului din orașele României și că asta trebuie să se întâmple ACUM!
Urmează votul în comisia de administrație publică, care are raport comun cu cea de mediu, iar apoi votul în plen.
Reamintesc că proiectul propune atât transparentizarea datelor provenite de la poluatori industriali, cât și reglementarea poluanților care provin din activități specifice, crearea Sistemul Național pentru Calitatea Aerului, instituție care urmează să se ocupe de monitorizarea reală și eficientă a calității aerului și de luarea deciziilor incluzive și transparente în acest sens. Mai propunem utilizarea datelor din platformele de senzori, date deschise și informare reală a cetățenilor, atribuții de măsurare pentru Garda de Mediu.
Acest proiect este unul lucrat timp de mai bine de 6 luni, într-un grup mixt de experți, organizații, politicieni, instituții publice și cercetători și a beneficiat de numeroase consultări și contribuții.
Avizele CES și CL sunt favorabile și este un proiect semnat de parlamentari din USR, PNL. PSD și independenți. Propunerea a venit la inițiativa mea și a colegei deputat, Oana Cambera” , a transmis senatorul USR-PLUS, Dragoș Popescu.