Într-o intervenție a sa, senatorul USR PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu, a avertizat că în mai multe localități din județ, identificarea soluțiilor pentru combaterea poluării și reciclarea deșeurilor, nu reprezintă o prioritate pentru administrațiile publice locale.
Acesta a explicat printr-o postare pe Facebook, faptul că igienizarea, ecologizarea, colectarea separată a deșeurilor și punerea la dispoziție a containerelor speciale pentru cetățeni trebuie să fie măsuri obligatorii cu care edilii să administreze o localitate.
Nu în ultimul rând, senatorul Dragoș Popescu, a semnalat că deșeurile toxice vor fi și mai periculoase în perioada următoare, când temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius, mirosurile vor deveni insuportabile în localități, iar cel mai grav, sănătatea cetățenilor poate fi serios pusă în pericol. De asemenea, senatorul USR PLUS îi îndeamnă pe oameni să depoziteze corect deșeurile și să semnaleze anumite nereguli privind colectarea acestora, atunci când le observă.
,, Ca membru al Comisiei de mediu din Senat sunt preocupat de identificarea soluțiilor pentru combaterea poluării și a celor de reciclare a deșeurilor. Prin reciclare mă refer la strângerea separată a deșeurilor și predarea către firme de reciclare specializate, dar și refolosirea sau valorificarea acestora.
Doar că, după cum puteți urmări în materialul video, unii edili aleg să consolideze malul unui pârâu cu deșeuri de toate tipurile: menajere sau provenite din construcții, unele posibil periculoase. Primăriile au obligația legală de a-și face curat în “curtea proprie”. Dar nu oricum.
Prin igienizare, ecologizare, colectare separată, punerea la dispoziția cetățenilor a unor containere diferite pentru deșeuri vegetale, deșeuri provenite din dezmembrări sau dezafectări de construcții și pentru cele voluminoase. Toate respectând principiul de a evita poluarea și de a proteja mediul și sănătatea.
Deșeurile toxice pot fi foarte periculoase pentru oameni. Iar în condițiile meteo actuale, când temperaturile depășesc 30°, mirosurile provenite de la gunoaie devin insuportabile. Și în acest caz putem vorbi despre deșeuri infecțioase. Este datoria fiecărui cetățean de a depozita corect gunoiul, este o îndatorire civică să semnalăm ilegalitățile, este sarcina comisarilor Gărzii de Mediu să verifice, să controleze și să sancționeze dar și obligația legală a autorităților locale de a elimina deșeurile conform legilor în vigoare. Nu reprezintă o soluție astuparea gunoiului.
Un primar gospodar are o comună sau o localitate curată, aspect prin care arată că îi pasă de sănătatea cetățenilor, a comunității. Sunt încrezător totuși că pe viitor, autoritățile locale își vor îndeplini toate obligațiile legale necesare îmbunătățirii reciclării și colectării selective.” , a transmis pe contul de Facebook, senatorul USR PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu.