• Dum. iun. 16th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Teatrul Tony Bulandra se alătură acțiunii de solidaritate a teatrelor din România, cu artiști din Belarus

Teatrul Tony Bulandra se alătură programului Belarus(ia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, în data de 13 februarie a.c. începând cu ora 19.00 în foaierul teatrului.

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de
solidariatate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi – Belarus(sia)
Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.
Zilnic, în perioada 7 – 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în
limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.
La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk (directorul Pavel Latușko, fost ministru al
culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.
În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.
Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat
startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissisau Tașkent.

pr@tonybulandra.ro www.tonybulandra.ro

În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național
din Iași în cadrul propriului proiect LECTURI3. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.
În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de
solidaritate cu Belarus”-ul, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.
Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:
01. 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
02. 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
03. 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu
04. 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
05. 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău
06. 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad
07. 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște
08. 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea
09. 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe
10. 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț
11. 17 februarie 2021 – unteatru din București
12. 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța
13. 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
14. 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava
15. 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova
16. 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

„Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această
solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus. Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programare noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune
comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat, pentru care le mulțumesc tuturor că au acceptat fără rețineri propunerea mea. Alegerea teatrelor participante nu este întâmplătoare,
iar întregul proiect funcționează pe principul „pe om îl ajuți când are nevoie, nu când îți place sau
ai chef” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea
programului de lecturi în teatrele din România
„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și
cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem și noi, au scăpat

pr@tonybulandra.ro www.tonybulandra.ro
dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia)
„Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care că întreba dacă pot organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi și prima ca număr de teatre profesioniste implicate.” – spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(ia) Worldwide Reading Project.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *