• lun. mart. 4th, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Amendamente importante pentru proiectul de lege care aliniază regimul deșeurilor la legislația europeană

ByDâmbovițaMedia

sept. 28, 2021

Potrivit senatorului USR-PLUS Dâmbovița, Dragoș Popescu, Senatul a adoptat mai multe modificări legislative pentru regimul deșeurilor din România. În cadrul dezbaterilor comisiei de Mediu au fost aduse o serie de amendamente în care sunt transmise și responsabilitățile unităților administrativ-teritoriale în ceea ce privește colectarea deșeurilor, fiind  modificate unele termene de aplicare.

Printre parlamentarii care au propus aceste amendamente se numără și senatorul USR-PLUS de Dâmbovița, Dragoș Popescu, care a precizat într-o postare pe pagina sa de socializare că a fost nevoie de corectarea unui articol din legislație, care împiedica aplicarea amenzilor. Astfel, au fost introduse termene și amenzi pentru primării în cazul în care nu își respectă obligația de a pune gratuit la dispoziția cetățenilor platforme unde pot fi colectate deșeuri voluminoase și deșeuri provenite din demolări și construcții

,,În cadrul dezbaterilor din comisii am adus o serie de amendamente pentru a detalia responsabilitățile care revin unităților administrativ-teritoriale în materie de colectare a deșeurilor și pentru modificarea unor termene de aplicare.

În primul rând, am introdus o serie de termene de intrare în vigoare a prevederilor ce privesc încetarea statutului de deșeu, termen pentru utilizarea subproduselor neconsiderate a fi deșeuri și un termen pentru clasificarea acestora. De asemenea, am mai adăugat prevederea privind asigurarea de către autoritățile locale a infrastructurii de colectare a uleiului vegetal uzat, omisă din documentele inițiale.

De asemenea, am atras atenția și am introdus noi sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor autorităților locale privind gestionarea conformă a deșeurilor în localități și sunt sigur că modificările aduse au fost necesare și îmbunătățesc semnificativ calitatea proiectului legislativ.

Unul dintre amendamentele depuse de mine se referă la colaborarea dintre ANPM și AFM în procedura de raportare a datelor și informațiilor, în condițiile în care ambele instituții au atribuții și responsabilități în colectarea, analiza și raportarea datelor privind deșeurile generate.

Sunt convins că pe viitor conlucrarea dintre ANPM și AFM va îmbunătăți calitatea datelor și va simplifica procedurile administrative pentru agenții economici și instituțiile care generează deșeuri, în condițiile în care, în acest moment, una dintre marile probleme cu care ne confruntăm este lipsa unor date complete asupra fenomenului gestionării deșeurilor.

Proiectul de lege a fost votat în unanimitate, Senatul fiind prima cameră sesizată.” , a transmis senatorul USR-PLUS, Dragoș Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *